Засилени полицейски проверки за абитуриенските балове и 24 май в Пиринско

По повод предстоящите абитуриентски балове и публичните прояви, свързани с честването на 24 май-Деня на българската просвета и култура, в ОДМВР-Благоевград е създадена организация за обезпечаване на обществения ред и безопасността на движението, недопускане на пътно-транспортни произшествия, предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления.

Проведени са срещи с Регионалния инспекторат по образование, училищните ръководства, органите на местното самоуправление и местната администрация, като са обсъдени и приети съвместни мерки по опазването на обществения ред и безопасността на младежите при тяхното придвижване към и от местата за празнуване.

Засилено полицейско присъствие ще има в районите на училищата и местата, където се събират абитуриенти и автомобили, както и обезпечаване на маршрутите, по които ще се извозват.

От служители на ОДМВР-Благоевград и РДПБЗН-Благоевград се извършват проверки на ресторанти, барове, дискотеки, и клубове, където се организират тържествата. При проверките особено внимание се обръща на пропускателния режим в заведенията, за недопускане на лица с огнестрелно оръжие, агресивно поведение и нетрезво състояние, които биха предизвикали нарушения на обществения ред.

Предприети са мерки по отношение на нерегламентираното използване на пиротехнически средства на обществени места.

На територията на област Благоевград, от полицейски служители на сектор „Пътна полиция“, ще се осъществява засилен контрол на движението с цел недопускане на инциденти при придвижването на абитуриентите и превантивен контрол на маршрутите. На местата, на които се очаква струпване на повече автомобили ще има засилено полицейско присъствие, като ще бъдат използвани и мобилните системи за видеоконтрол, насочени към автомобилите превозващи абитуриенти, чийто водачи нарушават Закона за движение по пътищата.

Стриктно ще се следи и за спазване на правилата за движение, с цел недопускане на тежки пътни инциденти и опазване на живота и здравето на завършващите и техните близки.

От ОД на МВР-Благоевград призовават абитуриентите: Бъдете внимателни и не се примирявайте с нарушенията, които може да застрашат живота ви и сигурността на движението по пътищата.

От  МВР- Благоевград апелират абитуриентите да не шофират или да не се возят в автомобил, чийто водач е употребил алкохол или наркотично вещество, или са с рисково поведение на пътя.

Най-рисковото поведение на по време на баловете е свързано с:

– управление с несъобразена или превишена скорост;

– неправилно превозване на пътници, показващи се през прозорците или люковете или седнали върху рамките на вратите, или такива, които се изправят от седалките на мотоциклетите и не се държат за никаква опора;

– возене на повече пътници от броя на местата за сядане; Извършване на опасни маневри с превозни средства, в които превозват пътници неправилно;

– отнемане на предимство; Преминаване на червен сигнал на светофара; Подаване на неразрешени светлинни и звукови  сигнали и агресивно поведение към останалите участници в движението, главно към пешеходците;

– управление от неправоспособни водачи; Управление на МПС с концентрация на алкохол в кръвта и/или след употреба на наркотични вещества или техни аналози;

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене