Connect with us

Пиринско дело

След ифтара в Дебрен решено – джамията Караджъ паша в Гоце Делчев ще бъде реставрирана?

Published

on

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи и посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок приветстваха мюсюлманите от гоцеделчевско на ифтара в с. Дебрен.
Депутати, евродепутати, кметове, общински съветници уважиха събитието, организирано съвместно с Посолството на Р. Турция. Тази среща беше част от програмата с ифтари, които събраха стотици мюсюлмани на обща трапеза през свещения месец Рамазан.
Тържествената вечеря се превърна в повод за посещение на няколко села и джамии в региона.
Заедно с временно изпълняващия длъжността районен мюфтия Ибрахим Мутаджиков делегацията посети Караджъ паша джамия в гр.Гоце Делчев. Главният мюфтия и посланикът на Турция бяха информирани за състоянието на сградата, която е обявена за недвижима културна ценност, но в момента е в лошо състояние. В последствие информация, достигнала само и единствено до Топ Преса ни уверява, че Н. Пр. Айлин Секизкьок приел присърце състоянието на джамията и заявил, че лично ще се ангажира възможно в най – скоро време джамията да бъде вазтановена. Като действаща джамия или пачетник, за сега не става ясно.
Обиколката из гоцеделчевско продължи с раздаването на хранителни пакети на нуждаещите се.

Пиринско дело

Д-р Христо Гушков от ИТН положи клетва като депутат! Сандански ще разчита на него

Published

on

Сред новите лица в парламента от Югозапада е и председателят на общинската структура на „Има такъв народ“ в Сандански – доктор Христо Гушков. На плещите му ще лежи огромна отговорност, тъй като е единственият депутат, който ще представлява общината.

Д-р Гушков е един от най-одобряваните млади политици в Сандански, а свидетелство за това са броят преференции, които получи на изборите – 1259.

Правим уточнението, че като цяло от ИТН не са привърженици на преференциалното гласуване и нито един от кандидатите не агитираше за себе си. Това означава, че докторът просто е харесван, а хората го определят като младата политическа надежда на Югозапада!

Continue Reading

Култура

Ексклузивно! Леля Стефка от Петричко : Мама стана помощница на Ванга след като светицата спаси брат ми! СНИМКИ

Published

on

Леля Ванга сама пожелала кой да бъде до нея в последните й години

Леля Ванга сама пожелала кой да бъде до нея в последните й години

 

Семейна драма свързва две силни жени

 Тя ми е пратена от небето, казва пророчицата

“Ванга избра мама за своя спътница до смъртта си. И да, това решение е предопределено свише. Съдбата на майка ми, а и на цялото ни семейство е свързана с пророчицата. Сигурна съм, че всичко това е част от нашата житейска орис.”

Стефка Петревска пази спомените от майка си

Стефка Петревска пази спомените от майка си

С тези думи Стефка Петревска от петричкото село Първомай разкрива пред “Топ Преса” историята на две силни жени, способни да устоят на най-тежки изпитания. Нейната майка Витка Петревска дели един покрив с Ванга цели 11 години. През това време пере, готви, чисти и върти домакинството в дома на ясновидката.

Витка става първа дружка на Ванга до смъртта на пророчицата

Витка става първа дружка на Ванга до смъртта на пророчицата

В къщата си Витка се прибира само в петък вечер, а в събота сутрин отново е на своя пост при пророчицата. Жената остава до Ванга и в най-мрачните моменти, когато гадателката, помогнала на хиляди хора да намерят изцеление, сама гасне в кошмара на неизлечима болест. И в нощите, когато болките и агонията стават непоносимо страшни, пак те двете са сами в къщичката на Рупите. Ванга си отива от този свят на 11 август 1996 г., а нейната близка спътница Витка доживява до 92 години. Тя умира през есента на 2020 г. Стефка Петревска, дъщерята на Витка, пази жив спомена, който ще се съхрани завинаги в родовата памет.Жената от село Първомай е благодарна на Ванга, че е спасила сина й

Жената от село Първомай е благодарна на Ванга, че е спасила сина й

“Историята започва през 1963 г. когато се ражда моят брат – разказва Стефка. – Той е здраво и жизнено дете, но всичко се обърква две години по-късно. След имунизация срещу детски паралич брат ми започва да съхне и вехне. Трудно му е да се придвижва. Едва-едва ходи… Сърцата на мама и тате се късат от мъка. Но те не могат и не знаят как да помогнат на момчето си. Случва се така, че една жена на име Васа, тя е от нашето село Първомай, идва да търси работа. Моли баща ми Иван за помощ. Той е секретар в кметството и партиен член. Има нужните контакти. При едно от посещенията си вкъщи Васа вижда брат ми. И тогава казва на майка ми: “Витке, това дете е болно. Сложи една бучка захар да отида при леля Ванга.” Коя е тя – пита мама. – Гледачката ли?” По това време в нашия край Ванга са я наричали така – Гледачката.

Витка приживе с дъщеря си Стефка

Витка приживе с дъщеря си Стефка

Скоро след това Васа отива при Ванга. Но пророчицата пожелава да се види лично с майка ми. Двете се срещат и Ванга и дава съвет. Настоява майка ми да заведе брат ми при доктор Николов, който е педиатър в Сандански. Когато отиват при него, лекарят изписва някои лекарства. Но и строго препоръчва да се правят бани с орехова шума и морска сол. Както и масажи, за да се раздвижи тялото от кръста надолу.

Баща ми се учудва: “Как така този лекар предписва и лечение от народната медицина?” Тогава майка ми през сълзи признава, че е търсила съвет от Ванга. Преди това е криела от тате, все пак той е известен партиец. Баща ми приема помощта от гледачката. Но предупреждава това да се прави тайно. За да не се навреди на работата му. От този момент нататък майка ми започва да дружи с Ванга, а брат ми се оправи.

Мама е селска жена, умеела е да боядисва вълна, правила е китеници. Някои от тях още стоят в къщата на Ванга. Помагала е и за други неща в дома на гледачката години наред след тяхното запознанство. Ситуацията коренно се промени, когато баща ми почина през 1984 г. Ванга започна да вика майка ми още по-често. Скоро изпрати у дома осиновения си син Димитър Вълчев. Идва той вкъщи и казва: “Лельо Витке, калиманата – той така наричаше Ванга – настоява ти да дойдеш да й помагаш в домакинството. Да живееш при нея.”

Първоначално майка ми отказва – трябва да се грижи за брат ми, гледа животни, има градина… Димитър предава разговора на Ванга, но тя е настоятелна. След няколко дни пак го праща.

През това време майка ми много мисли за Ванга. Спомня си, че когато брат ми е бил най-зле, тя е получила надежда именно от нея. И че тогава е обещала пред себе си: “Тази жена и с камъни да ме товари, аз няма да й върна думата назад.”

Пред нас призна, че тогава е дала такъв обет, въпреки че не очаквала така да се развият нещата. Разговаряхме цялото семейство. Взе се решение майка да отиде при Ванга. Другите от фамилията поехме грижата за всичко останало. И така от 1985 г. до смъртта на Ванга мама беше неотлъчно до нея. Само в петък вечер отивахме и я взимахме от Рупите. Колкото да преспи в село Първомай и да се видим. Събота сутринта шофьорът на леля Ванга идваше и я прибираше.

През последните две години и половина от живота на Ванга те бяха само на Рупите. Изобщо не се прибираха. Накрая, когато леля Ванга вече беше на легло, стана много тежко. Докато беше млада и жизнена, Ванга беше отлична домакиня. Яла съм при нея най-вкусните гозби. Всичко блестеше от чистота. Но след това… Ванга осем години беше болна от рак на дясната гърда. Когато вече беше на легло, майка ми се грижеше за всичко. Било им е много тежко. Мама ми е разказвала как вечер двете стоят самотни на тази безлюдна поляна в Рупите… Сега вече разбирам как се е чувствала.

Когато и мама Витка на свой ред легна болна, виждах как в изтощеното й тяло душата се подготвя за своето пътуване. Сякаш идват да я посрещат всички близки, които вече са си отишли от нашия свят. Вярно е, че Ванга и преди това е имала умението да разговаря с мъртвите, но в края на живота си преживява тежки моменти. Истина е, че нейни близки искаха да я поверят на грижите на медицинска сестра. А майка ми да си се прибере на село. Но тогава Ванга отсече: “Нас с Витка само смъртта ке ни раздели. Аз ида ли у болница, жива нема да ме докарат”. И на мен ми е казвала: “Твоята майка ми е пратена от небето”. Сега двете се събраха там и вярвам, че пак помагат на на, живите”, завършва разказа си дъщерята Стефка Петревска.

Continue Reading

ВИДЕО

ВИДЕО: Обновиха и осветиха параклис на връх „Св. Петър“ на 1760 м.н.в. край с. Тешово

Published

on

На 29 юни (вторник) християните в хаджидимовското село Тешово ще отбележат паметта на двамата Христови апостоли св. Петър и св. Павел.
Като ревностни разпространители на християнството те претърпяват много страдания и гонения и са наречени, „Първовърховни престолници и вселенски учители“. Тази година празникът за жителите на хаджидимовското село Тешево ще e доста по-специален от предишни години, коментираха организаторите, които обяснеха, че празникът наистина ще е по-специален, защото параклисът на връх „Св. Петър“ е изцяло обновен.
Така също по време на празника ще бъде извършена и традиционната обиколка на синора на Тешово.
На три места, в местностите „Св. Петка“, „Соленташ“ и „Млаки“ ще бъде отслужен молебен за плодородие и дъжд, а на крайната точка, връх „Св. Петър“ ще бъде отслужена литургия и ще бъде раздаден курбан за здраве. „Тръгването е в 8.30 ч. от площада в Тешово. Заповядайте, е горещата покана на организаторите на хубавия празник в село Тишево, който за селото е традиционен и много тачен от всички.
Според православния календар, Петровден е един от най-почитаните празници през летния период, както в Православната, така и в Римокатолическата църква.
На този ден, 29 юни, се отбелязва и Денят на занаятчиите в България.

Continue Reading

ВИДЕО

ВИДЕО: На курбан в село Илинден!

Published

on

Жителите на хаджидимовското село Илинден и тази година спазиха традицията. Традиционният мобелен с курбан обещан за Летният Атанасовден, който винаги се провежда на параклиса “Свети Атанас” в селото отноно се случи. Репортер на Топ Преса беше поканен на събитието. 

По християнския календар празникът е посветен на св. Атанасий Атонски, но народът го нарича Средлято или Жътвар, защото е в средата на лятото и започва жътвата.

За разлика от зимния св. Атанас, който си съблича кожуха и отива на върха на планината да гони зимата и да вика лятото, летният му съименник си облича кожуха, нахлупва калпака, прогонва щъркелите към южните страни и вика зимата.Наричат го още Средзима. Старите хора в селото казват: “Атанас дойде и лятото дойде!”

За да разясни повече подробности около проведеното събитие, Топ Преса отново се обърна към отец Христо Паланков, който служи към светата Неврокопска митрополия. Интирвюто с него можете да витите във видеото.

Параклисът където се провежда традиционният мобелен и курбан,  е построен от Атанас Стоянов Гюдженов, който е родом от село Ляски, но от 15 години живее в Чикаго, САЩ. В строителството помага и брат му – Николай Стоянов Гюдженов. Местността, в която е построен параклиса в село Илинден също носи името на св. Атанасий Велики. Предполага се, че на това място по-рано е имало храм със същото име.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

юли 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 

ПОПУЛЯРНИ