Хотелиери се спасяват с превръщането на базите си в старчески домове

Хотели да заработят като старчески домове. Собственици на хотелски комплекси във водещите ни курорти опипват почвата за преориентиране на своя бизнес. Причината е в отлива на туристи в последните години и голямата конкуренция. Липсата на достатъчно приходи принуждават хотелиерите да са гъвкави и да търсят начин да не фалират, а да продължат дейността си под друга форма. Никак не е лесно обаче да се отговори на всички изисквания за отваряне на Дом за възрастни хора. Бизнесмени, които имат луксозин хотел в курорта Банско, вече трета година се опитват да заработи базата им и да полагат грижи за пенсионери, но това така и не се случва. В крайна сметка хотелът стои затворен повече от година и половина.

„Тази идея не е лишена от логика. Тепърва ще се запълва тази ниша. Но към момента изискванията към бранша са много високи, за да може да се отвори старчески дом в хотел. Ние искахме Банско да е курорт за възстановяване след изкаран ковид. Тук има планина, чист, въздух, наблизо има и минерална вода. За целта трябва да сме свързани с европейската здравноосигурителна система. Секторът ни ще иска подкрепа от държавата в тази посока. Това е начин да привличаме пенсионери от Европа и да се избегнат фалити в бранша”, заявиха от Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Превръщането на хотели в старчески домове не е прецедент в страната ни, но в момента е много трудно заради липсата на медицински персонал. Този проблем стои дори пред болничните заведения, а какво остава за хотелиерите, решили да се грижат за възрастни хора в своите бази.

В България първата „лястовичка” – 4-звезден хотел да се преустрои в Дом за възрастни хора, е отпреди 10 години в град Симитли.  Обектът е с 24 двойни стаи оборудвани с климатик, кабелна телевизия, телефон, интернет. Обитателите ползват кабинети по физиотерапия, рехабилитация и масаж, зала за гимнастика, сауна, има и библиотека.
Основният проблем в началото бе мисленето на възрастните хора, които се притесняваха, че ако влязат в такъв дом, ще им се лепне етикета “отхвърлени от семейството и обществото”. Сега обаче Дом за възрастни хора „Заедно” създава сигурна и приятна среда, която в максимална степен се доближава до семейната атмосфера. За доброто здраве на обитателите се грижи квалифициран екип от специалисти: личен лекар, лекуващ лекар, кинезитерапевт, медицинска сестра и санитар.

ilindenpres.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене