Стефан Делиов за политиката, морала и още нещо

Стефан Делиов е роден  на 26 февруари 1990 г. в  гр. Благоевград.  На 15-годишна възраст заминава за Италия, където живее, учи и работи седем години. Връща се в България и от 10 години живее и развива частен бизнес в Благоевград. В продължение на 8 години провежда ежегодни благотворителни кампании в полза на хората от община Благоевград. 

Един от бъдещите кандидати за кметския стол в Благоевград Стефан Делиов разговаря с медията ни в едно искрено интервю за политиката, морала, подкрепата, благотворителността и идеите за развитие на Благоевград.

Г-н Делиов, заявихте, че ще участвате в предстоящите избори за кмет на община Благоевград. Какво ви накара да решите да се занимавате с политика?

– Решението ми бе провокирано от състоянието, в което се намира градът ни. Виждам как с годините той запада и се обезлюдява, икономиката се срива, бизнесът загива и смятам, че ние младите сме тези, които могат да променят това.

Защо се кандидатирахте точно сега?

– Защото Благоевград в момента има най-голяма нужда от положително работеща Община, каквато смятам, че можем да изградим аз и екипът ми. През годините видяхме как градът бе разграбен, хората употребени и излъгани, а бизнесът съсипан. Смятам, че сега е моментът да кажем стоп на всичко това и да започнем от начало да градим един нов Благоевград.

През последната година и половина Благоевград се управляваше от кмет, който имаше и Вашата подкрепа. Защо я оттеглихте?

– Нали това е идеята на изборите – да подкрепим определен кандидат. На предходните избори за кмет аз избрах да се доверя на господин Томов, т.к. виждах надежда в него. Тогава обаче, самият аз не бях кандидат, а сега съм и ще подкрепя себе си.

Какво мислите за управлението на Румен Томов? И защо стигнахме до тук?

– Очаквах по-добри резултати, които за съжаление не бяха постигнати. Може би за всичко има причина, която ми е неизвестна. Не мисля да нападам никого за грешките му, смятам че трябва да гледаме в бъдещето и за това как да бъдат постигнати добри резултати за община Благоевград. На 27 юни гражданите на Благоевград ще дадат своята оценка на Румен Томов за изминалото му управление.

На кого ще разчитате за подкрепа и бихте ли я търсили от ГЕРБ, БСП, ДПС или друга политическа сила? С какво превъзхождате останалите кандидати?

– От 30 години насам виждаме как управляват всички тези партии и какво направиха с държавата и с града ни. Когато аз търся промяна към по-добро, как бих могъл да потърся някоя от тези партии? Не бих!

За разлика от останалите кандидати аз съм част от хората, познавам болката им и знам какво искат да се промени в Благоевград. Знам и как да го постигна. За тези 8 години, през които правя благотворителни кампании, съдбата ме срещна с хора от всички прослойки на обществото. От хора без покрив над главата си, до хора, развили огромни бизнеси. Благодарение на всички тези мои срещи днес знам от какво има нужда всеки един от тях.

Политиката мръсна игра ли е и имат ли място чисти хора в нея?

– Политиката в България е мръсна игра, защото тя винаги е била свързана с корупция, схеми, лично облагодетелстване и гонене на лични интереси и ще бъде така докато в нея още има такива, които като малки са били чавдарчета, после пионерчета и накрая комсомолски председателчета. Чак когато дойдат младите, наложат идеите и иновациите си, можем да започнем да говорим за чиста политика.

В публичното пространство се въртят имената на Илко Стоянов, Румен Томов, Андон Тодоров, Албина Анева къде се виждате Вие в съревнование с опитни политици?

– Хората ще решат къде да ме поставят между тях или пък над тях. Нима до сега не ни управляваха хора с „голям“ опит?! Е, справиха се чудесно, водени от опита си! Доведоха Благоевград до дъното на всички класации!

Умишлено не попитах за име от ПП ГЕРБ за кандидат, защото още няма официална позиция и номинация от тяхна страна. Как мислите ще се справи най-голямата партия особено след последните избори, на които постигна изключително добър резултат в областта?

– Аз не подценявам нито един от опонентите си, известни или не. Предстоят местни, парламентарни и президентски избори и смятам, че българският народ ще постави оценката си за всяка една партия, включително и ГЕРБ.

Новият кмет на Благоевград ще има около 2 години до следващите редовни избори. Достатъчно време ли е това за промени, които очевидно са нужни на града ни? Кои са Вашите три приоритета за развитието на община Благоевград?

– Две години не са много, но определено не са и малко. Предстои да влезе новия програмен период, през който един работещ за града си кмет би могъл да превърне Благоевград отново в едно достойно за живот място.

Лично аз смятам, че един от проблемите на града са бездомните кучета. На ясно съм, че ресурсите и средствата на общината са ограничени и вероятно недостатъчни за изграждането на приют, където те да бъдат прибрани и обгрижвани, но бих търсил варианти за решаване на проблема. Например сътрудничество и разговори със съседни общини за изграждане на общ приют, както се случи с изграждането на модерното депо и се надявам, както ще се реши проблема с боклука, така да бъде решен и проблемът с четириногите.

Като друг главен приоритет стои привличането на инвеститори в града с точни, ясни и облекчени условия за развиване на бизнеса им в замяна на осигуряване на работни места за благоевградчани, т.к. един от главните проблеми на града е именно високата безработица. Привлечените инвеститори от друга страна ще спомогнат и за постъпване на по-голям процент местни данъци и такси в общината, което неминуемо ще се отрази осезаемо на развитието на Благоевград и селата около него.

На трето място ще насоча вниманието си към изграждане на една по-добра и стабилна инфраструктура, която в цялата община е в окаяно състояние, но не приключвам с това. Списъкът с идеи за развитие на града е много дълъг.

Липсата на работни места или недостиг на специалисти – кое според Вас се отнася най-вече за Благоевград. Как би се повишило заплащането на труда на хората?

– При два университета и два колежа в града не можем да кажем, че има липса на специализирани кадри. Ежегодно се дипломират стотици студенти, но поради липса на свободни работни места и ниско заплащане са принудени да отидат и да работят в столицата или дори в чужбина. Когато има конкуренция на пазара на труда, тогава и заплащането би се повишило. Тук отново се връщам на това колко е важно в града ни да стъпят нови инвеститори, защото именно това ще подобри и условията на труд.

И за да излезем малко от политиката – ще продължите ли с благотворителните дейности, които извършвахте

– Както казах в началото, винаги съм се занимавал с благотворителност. Тя е част от мен. Дори, при евентуален успех на предстоящите избори, бих работил в посока да бъдат открити центрове за набиране на хранителни продукти, дрехи и вещи за хора в нужда.

Благодаря Ви за откровеното интервю и Ви желая успех!

strumapress.com  / Със Стефан Делиов разговаря Ваня Бахчиванова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене