По искане на Андон Тодоров, комисия с външни експерти започва проверка за строителството на кортовете в парк „Бачиново“ и други зелени зони

12-членна комисия съставена от общински съветници, членове на общинската администрация и външни експерти започва работа по очакваното от една година от благоевградската общественост решение на съветниците да наложат мораториум върху застрояването на зелените площи в града.

Местните съветници го приеха още на 29 май 2020 година в последствие председателят на ОбС Андон Тодоров няколко пъти праща до кмета остри писма, че е длъжен да изпълни решението на Общински съвет и да сформира комисия, която да опише застрашените от застрояване зелени площи, но кметът така и не го направи. За последно на 31 март Тодоров предупреди, че ако кметът не си върши работата като председател на ОбС той ще назначи такава комисия, но на 14 април ВАС прекрати правомощията на Румен Томов и вчера задължението му бе изпълнено от временно изпълняващ длъжността кмет Ясен Попвасилев.

За членове на комисията Попвасилев е определил съветниците Васил Миладинов, Лилия Мечева, Евгени Бибов и Павлин Янкулски, от общинската администрация са включени Любомир Огорелков, главен архитект на общината, инженер Даниела Стефанова, главен експерт по екология, Кирил Чушев, а външни експерти са архитект Анушка Костадинова, архитект Костадин Христов, геодезистът Васил Филипов и екологът Ванина Мицева технически секретар на комисията е Цветелина Каменова.

Комисията трябва да започне работа на 12 май от 10:00 часа в зала 101 на сградата на общината. Според  заповедта на Попвасилев за работата и трябва да бъде изготвен протокол и той да му бъде предоставен за одобрение. Контрола по изпълнение на заповедта временно изпълняващия длъжността кмет е възложил на зам-кмета по строителството Венелин Трошанов.

Конкретната задача на комисията е да  изготви списък на всички спорни имоти, които към момента се ползват в зелени площи, паркове, алеи паркинги и други по Общия устройствен план от 25-ти февруари 2011 година с предназначение за строителство, но за който няма одобрен Подробен устройствени планове в землището на община Благоевград както и списък на имотите в местностите находящи се в землищата на селата на общината, които следва да бъдат обхванати от промени с цел разрешаване на зоните от разширяване на зоните около тях.

Още вчера преди края на работния ден всички членове на комисията получиха копие от заповедта, уведомен бе и председателят на Общински съвет Андон Тодоров, който   поредния ред на насрочването за сряда заседание първо избират председател, след като което като втора точка приоритетно за обсъждане на Общия устройствен план на парк „Бачиново“ и по-конкретно теренът, който   благоевградска фирма възнамерява да застрои.

Припомняме, че мораториумът бе наложен точно заради инвестиционното намерение на „Универсал Строй консулт“ да построи на мястото на бившите кортове в парка е  хотел, СПА център и жилищни сгради.  Към момента   строителното дружество е извървяло почти цялата процедура до    заветното  строително разрешение и от работата на създадената вчера комисия зависи дали паркът ще остане зелена зона или ще стане поредното бетонирано петно върху картата на Благоевград.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене