Къщите изместиха апартаментите като хит на имотния пазар в Банско

Пандемията от коронавирус се отразява и на имотния пазар в най-добрия ни зимен курорт Банско. Но в последните няколко месеца отново се усеща увеличаване на търсенето на имоти в града под Тодорка. Хит в момента обаче не са апартаментите, а къщите в района. Купувачите искат еднофамилни и самостоятелни имоти, а не апартаменти в жилищни кооперации. „Интерес проявяват преди всичко българи, най-вече хора от София. Проблемът е, че къщи за продан в Банско почти не останаха. Търсят се къщи, които са ново строителство, построени са качествено, с добра локация са. Изкупиха се доста къщи и в голф комплекса край Разлог на цени от нас 250 000 евро”, твърди Атанас Бутилов, който е брокер в Банско.

Заради липсата на свободни къщи на пазара жеаещите да имат свой дом в курорта купуват голми парцели, които са в регулация. Това пък отново се отрази на цената на земята, която върви между 50 и 100 евро за квадратен метър в зависимост от местоположението и комуникациите. За терени, които не са на атрактивно място и около тях няма изградени комуникации, може да се договори и цена от 25-30 евро на квадратен метър. На практика има доста клиенти за подобни имоти, но има глад за хубави парцели.

Разбира се, правят се сделки и за апартаменти в зимния център. В момента цените на жилищата са повече от атрактивни. Може да се купи апартамент от 60 квадратни метра за 25 000-30 000 евро, което означава, че квадратният метър струва под 500 евро. Жилищата разполагат със спалня, хол и кухня. Намират се на атрактивни места, близо са до началната кабинкова станция.

Друга тенденция през последната година, в която се вихри пандемията от ковид, е чужденци да отварят изнесени офиси в Банско. Десетки са тези помещения, повечето се взимат под наем. Наскоро немец пристигнал в града и наел няколко офиса. Повечето са млади хора, които през зимния сезон съчетават работата с каране на ски в Пирин планина. За чужденците тук е идеално място за бизнес, спокойно е, а и е много по-евтино в сравнение с други европейски градове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене