Баничан – единствен в света с везана карта на селото

Малкото село Баничан е единственото, чието землище е извезано с шевици върху уникална географска карта, съобщава БТА.
В продължение на шест месеца почти денонощен труд и без помощта на съвременни технологии, две жени – Румяна Джибова и Таня Качарова, успяват да пресъздадат върху парче плат уникалните за гоцеделчевското село символи.
„Картата показва къде се намира село Баничан. Това е в полите на Пирин, под погледа на Родопи планина. Баничан е малко село, но има пет храма, два минерални извора, пресичат го две реки. Тук може да видите и най-много щъркелови гнезда от глава на населението в целия регион – над 12. То е известно и с прочутия баничански кромид лук – бял и червен, който е един от 30-те вкуса в съкровищницата на България. Всичката тази красота и пъстрота, която ние сме извезли върху картата, сме взели от уникалните шевици от ризата на баничанката. Отне ни около 6-месечен денонощен труд, за да се постигне това нещо, като сме използвани над 5 хиляди метра естествени памучни конци. Картата е избродирана с над 900 000 бода. Бродирахме общо две жени и едно дете, 11-годишно тогава“, разказа Румяна Джибова, секретар на Народно читалище „Изгрев – 1930“ и един от авторите на картата.
Тя допълни, че преди да започнат работа по картата, те потърсили съдействие от специализирана картографска фирма, която да им даде землището на село Баничан, защото те не знаели какво представлява селото като землище, докъде се простира, къде са границите и т.н. Те им предоставят карта във формат А4, а те е трябвало да нанесат от А4 всичкото това върху парчето плат, така че да се получи карта 70 на 100 сантиметра.
„Не сме ползвали компютър за нищо. Единственото, за което ни помогна компютърът, беше за една уникална шевица, която не знаехме изобщо, че съществува, че е баничанска шевица. Един ден моя позната, която е IT специалист, ми се обажда и ми казва, че е намерила снимка и смята, че бабата е от нашето село. И ми показа снимката, наистина тази баба беше от Баничан, аз я познах по пищималя, който носеше, този модел го има само в Баничан. И така пресъздадохме всъщност и нейната риза от тази снимка, която снимка е открита от Британската библиотека. Единствено за това допринесе компютърът при създаването на картата, иначе всичко друго е ръчна изработка“, разказа още Румяна Джибова.
Тя допълни, че тази везана карта е единствената в света везана карта на село.
И заради това те имат и специална награда от Българската картографска асоциация, защото картата е била представена на Международната картографска асоциация, като така е обиколила света.
Специален картографски сайт от Франция също отделя място и показва пред света тази уникална везана карта на село Баничан.
Видео – Десислава Велкова. Монтаж – Валя Ковачева. Видеото вижте ТУК
bta.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене