Без категория

Най-много заболели животни от „син език” са регистрирани в община Сатовча

76499-Mimenov324 животни в област Благоевград са починали от болестта „син език”. Най-много са болните и загиналите животни в гоцеделчевски регион. Това информираха от ОДБХ  – Благоевград.

Само за община Сатовча животните починали от „син език” са вече над 70, като доказано след кръвни изследвания е наличието на „син език” в 3 села от общината.

„Кръвно или серологично  доказано „син език” има в три села- Сатовча, Долен и Осина. В другите села- Ваклиново, Боголин, Крибул и Плетена няма заболели животни от „син език”, съобщи по телефона за E79news Арбен Мименов, кмет на община Сатовча.

От починалите животни една част са загробени, а останалите са извозени с екарисажна кола, добави Мименов.

Той уточни, че към момента разпространението на болестта е овладяно. Животновъдните обекти, торищата и местата за водопой се обработват с инсектициди срещу преносителите куликоиди – кръвосмучещи насекоми, които живеят едва 20 – 24 дни, но за този кратък период могат да заразят десетки и дори стотици животни.

За да получат компенсации стопаните, които са загубили животни в следствие на болестта, трябва да са регистрирали животните си по съответния ред.

„Прави се протокол от държавния ветеринарен лекар в присъствие на представител на общината и собственика на стадото. С този протокол се удостоверява, че животното е починало от болестта  „син език” и с него се кандидатства за обезщетение”, уточни Мименов.

 Заболяването известно като „син език” не е опасно за хората, то не може да се предаде чрез консумация на мляко и месо от болни животни.

Автор: Станислава Христова, E79 New

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене