Здравният министър с последни К-19 новини, показа 2 важни графики ВИДЕО

Най-предпочитаната ваксина от българите е „Пфайзер“ – според статистиката, обяви проф. Ангелов

Средната възраст на хоспитализираните е 45-годишна. 164 са починалите – това е цифра от началото на месеца. Това заяви здравният министър в оставка проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на НОЩ.

Искам да започна с две много важни неща, които се случиха през последната седмица. Първото е, че България беше извадена от Института „Роберт Кох“ от високо-рисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас, на българите, на журналистите.

Второто важно нещо бе вчера – над 31 хиляди ваксинирани за един ден. Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди васкинирани на ден през май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита.

„Ситуацията за последното денонощие е изключително добра -14 933 са изследвани проби за деня. 1639 са позитивните случаи, 328 са новохоспитализираните, 407 831 е общият брой на заразените.

„По отношение на презентацията на доц. Кунчев искам да кажа, че вече сме на 20-то място по заболеваемост и на 2-ро по смъртност. По отношение на пациенти в лечебни заведения – те намаляват. “ каза още той.

„51% са на интензивни легла. По отношение на засегнатите медици – те са 13 216. Съотношението болни излекувани е 1:2.“, уточни министърът.

По отношение на ваксинационния процес за поставените дози по време на празниците – най-много са поставени в Пирогов, ВМА и МБАЛ „Св. Ана“. Най-предпочитаната ваксина от българите е „Пфайзер“ – според статистиката.“, обяви Ангелов.

„Всичко е въпрос на организация. Следващият министър-председател ще прецени какво ще прави. Интересът към ковид спада и аз съм доволен.“

Той показа и две важни таблици. Съотношението излекувани новозаразени е 2 към 1. „Няма нито една област в червено на карта на България“ посочи още министърът. Най–голям е процентът на заболелите в областите между 150 и 300, на 100 000 души.

blob:https://www.facebook.com/028d7297-5fe7-46aa-a202-b7cb09e92d6b

blitz.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене