Костадин Костадинов: ДУМИ И ДУМИ 2

ДУМИ И ДУМИ 2

Добър ден на Велики понеделник, аркадашлар. Постите ли, постите ли? Няма проблем, аз също не постя.
На Велики понеделник Исус Христос, влизайки в Йерусалимския храм, се разгневил на събралата се тълпа. Храмът за молитви бил превърнат в тържище и в гнева си Божият син прекатурил масите на търговците. Според традицията денят е отреден за почистване и подреждане на дома, като на рутинната дейност се придава и символичен пречистващ характер. Традиционното пролетно чистене продължава и в следващия ден. На днешния ден трябва да почистим домовете си… И Слави реши да почисти. Вземам мандата, връщам мандата, почистено. Наистина „шах с пешката“! И сега, какво правим? Тука има, тука няма… Въобще, преди много години, когато прославения отбор на Холандия не можа да стане световен шампион, както всички очакваха, един коментатор написа: „Когато си напълниш кошницата с думи, за друго не остава място“. Струва ми се напълно резонно за случая. Защото дори и в политиката трябва да има един екзистенц минимум на хигиена и коректност. Уж влязоха да променят нещо, ще ни променят до криза. Уж да въведат мажоритарен вот – отказаха се. За по-нататък… Уж да се намалят депутатите – йок. Уж, уж, уж…
Не съм защитник на Борисов. На третия Борисов. Бях противник на първия Бойко, резервиран към втория, неутрален към симпатизант на третия. Защото самият Борисов измина немалък път от 2001г до днес. От един самовлюбен шериф в МВР до истински европейски лидер през 2021г. Това не означава, че трябва да остане на всяка цена и че не може да бъде сменен. Но партиите „от протеста“, плюс БСП, преминаха не една, а няколко граници. Не е необходимо да вземеш властта, очерняйки преждеуправлявалия. Напротив, похвали го. И обещай да надграждаш. Да продължиш по-добре и по-умело. Не търси какво те разделя. А търси какво те сближава. В името на България. И така ще се избегне кризата. В която „новите“ сами се вкараха.
Аз не вярвам, че някой е очаквал Слави да има капацитет да управлява. Дори и петдесетте хиляди, гласували за него от чужбина. Очакваше се той да бъде новият златен пръст, който да определя кой измежду ГЕРБ и БСП да управлява. Затова и сегашното му мълчание, както и отказът му да състави правителство, не бива да ни изненадва. В едно изказване след концерта му на Орлов мост той каза: „Аз съм човек, който е свикнал да има контрол. А на концерта усетих, че не контролирам тълпата“.
И затова аз по-скоро адмирирам и приветствам решението му да не поема управлението, щом не е готов. Защото това е истинското държавническо решение.
А сега накъде? Български игрален филм с 11 букви. Сега към сценария на Доган – експертно правителство. Или програмно. Или … както искате го наречете. Доган го каза преди около година. Експертното правителство е като дървено желязо. Всеки дърпа навсякъде. Сложни сметки, назначения, уволнения, мътна вода, Манолова. Никой не носи отговорност. Това е лош вариант. Най-вече за политическата класа. Ще отстъпим много, много крачки назад. По-старите сме го виждали при Беров. Власт на олигарси и незачитане на пазарни и демократични механизми. Дано не изляза прав.
Има и друг вариант – предсрочни избори. За тях ще пиша, ако се случат.
Защо трябва да има правителство? Вече съм писал, тук с по една дума – пандемия, война в Украйна, фондове, институции, актуализация на бюджета, нов програмен период, туристически сезон, други. За повече инфо питайте в коментарите.
Дангов го изхвърлили от БСП в Дупница! Един вид, изхвърлили мръсната вода. Но за Дангов ще отделя един цял пост. С цифри. С документи. С апартаменти. С жени и деца. В негов стил. Скоро. Който търси, намира.
И да си почистите домовете, аркадашлар. За незнаещите, аркадашлар е приятели. Та, хубаво почистете. И още по-хубаво помислете. В Страстната седмица е време за смирение и почит. Да се смирим най-накрая, а?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене