Радомир Чолаков, ГЕРБ-СДС: Не можем да допуснем доверието в изборния процес да бъде нарушено

„С много от  моите колеги имаме притеснение, че тази трескавост при приемането на новите изборни правила не вещае добро. Вие видяхте, че този закон бе минат на две четения за по-малко от четири дни и беше гласуван истерично на Разпети петък и публикуван на следващия ден буквално в извънреден брой на Държавен вестник на Велика събота. Има несъответствия и не мога да си обясня каква беше тази припряност” – това заяви народният представител от ГЕРБ-СДС Радомир Чолаков малко преди ПГ на ГЕРБ да обяви, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу текстове от Изборния кодекс.  В предаването „Точно днес“ на Радио „Пловдив” тази сутрин пловдивският депутат каза още, че освен недомислените текстове, промените нарушават правата на избирателите.

„Въпреки тази трескавост на всяка цена да бъде приет изборния закон с машинното гласуване, очевидно това беше целта, там има  несъответствия  – няма да е 100 % машинно гласуване, защото няма 100% машини, въпреки че народните представители бяха предупредени изрично от експертите” – заяви Радомир Чолаков. Той бе категоричен:

„Става дума за фундаментално право. Изборният кодекс е вторият по ранг закон след Конституцията, ако приемем, че първият е Законът за нормативните актове, който казва как се пише нормативен акт и който беше грубо нарушен. Не можем да допуснем доверието в изборния процес да бъде нарушено по толкова драстичен начин”.

Конституцията казва, че българските граждани избират при равно пряко избирателно право с тайно гласуване. Според юриста вече правото не е равно, защото българите ще гласуват по различен начин –  едни граждани ще гласуват машинно задължително, а други граждани – в населени места с до 300 жители, ще гласуват с хартиени бюлетини.

Остава неприятното усещане, че се създава нещо като изборен ценз, защото има хора, за които машинното гласуване ще е затруднение. Това не може да е държавническа позиция, смята пловдивският народен представител от ГЕРБ-СДС.

Това е защита на правата на българските граждани. Опитваме се да спасим в последния момент каквото можем, категоричен бе Радомир Чолаков.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене