Заев: Не се нуждаем от ЕС, ако цената е македонския език и идентичност

Снимка: БГНЕС

Премиерът на РСМ се надява, че ще се намери решение с временното правителство

Не се нуждаем от Европейския съюз на цената на македонската идентичност и македонския език, защото ще бъдем прашинка, отнесена от вятъра, и кой след това ще влезе в ЕС? Така постигнахме големите споразумения – защитавайки националната си принадлежност – македонския език и македонската идентичност“. Това каза премиерът Зоран Заев по отношение на спора с България и европейската перспектива на страната, цитиран от Zoom.mk.

По отношение на посланията от ЕС и САЩ, Заев смята, че те са „приятели и стратегически партньори“, но той подчерта: „решението е наше и ние трябва да го вземем“.

Въпреки че България отново отива на парламентарни избори, той се надява, че все още може да се намери решение с временното правителство, избрано от президента Румен Радев.

„Очакваме това да бъдат отговорни политици, с които да седнем и да намерим решение“, подчерта Заев, цитиран от БГНЕС.

Той смята, че решението с България трябва да бъде постигнато по европейски начин на мислене и се радва, както каза той, че и България „признава и казва, че няма проблем с реалността за македонския език и македонския народ“.

„Но те казват: „Нека да утвърдим корените“. Ще открием и корените, ако сме умни по европейски начин. Защото всички почитаме нашето минало, но сме длъжни да създаваме нашето бъдеще“, каза Заев, отговаряйки на въпросите на журналисти по време на посещението си в град Ресен.

Той посочи, че и двете страни, македонската и българската, са приели, че имат и споделят обща история, както „целите Балкани от векове, а и цяла Европа, имат обща история“.

„Договорът с България за добросъседство и приятелство ясно предвижда Комисията по историческо-образователните въпроси да локализира точно онези исторически периоди, исторически личности, които ще отбелязваме заедно. Това ще бъде възможност за сближаване, за по-голямо сътрудничество, без да се унищожава достойнството на нито една от страните. Ето защо казвам – европейски начин за намиране на решение“, каза премиерът.

Той добави, че двата народа искат да си сътрудничат, а не искат да имат причини за кавги и потвърждение за това е, че през изминалия период е подобрено сътрудничеството на институциите на всички нива.

„Започвайки от Македонското радио и телевизия с Българското радио и телевизия, нашата МИА с Българската информационна агенция, Съвета за АВМС, но и други аспекти – имаме повече от седем нови български инвестиции в Северна Македония през последните шест или седем месеца“, добави Заев.

Петя Славова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене