НЕВРОКОПЧАНИ, С КОИТО СЕ ГОРДЕЕМ – КНИГАТА НА ЦВЕТЕЛИНА УЗУНОВА „ОТВЪД PR-а” СТАНА ХИТ

Знаете ли откъде тръгва идеята Свещеният огън от Божи гроб да се носи със специален самолет и в България? Как се прави истинска царска сватба? На кого най-напред е предложил коалиция цар Симеон II през 2001г.? Защо Конституционният съд въведе правило за кандидатите за президенти да са живели пет последователни години в България?

Двореца Враня, април 2021 г.

На тези и на много други интересни въпроси за дипломация, политика, пиар, царска история дава отговор в първата си книга Цветелина Узунова. Тя беше едно от най-популярните лица на „По света и у нас” в БНТ в продължение на близо 11 години. През 2001г. стана прессекретар на цар Симеон II и след спечелването на изборите от НДСВ стана директор на Правителствената информационна служба. След мандата основа своя фирма за публични и медийни комуникации VIPART, консултира фирми и политици.

По повод 20 години от завръщането на цар Симеон II в България и включването му в държавното управление през април 2001г., Цветелина Узунова издаде книгата „Отвъд PR-а”. Само за две седмици тя стана сред най-търсените заглавия на издателство „Труд”.

За първи път бивш директор на Правителствената информационна служба описва в книга кухнята на публичните комуникации на министър-председателя, разказва интересни случки около съставянето и работата на царското правителство, около преговорния процес за приемане на България в ЕС, коментира бурните политически събития през пролетта на 2001г., когато НДСВ помете на изборите правителството на Иван Костов. Разкрива и кои хора са работили за връщането на Симеон II в родината му след 50 годишно изгнание. Авторката си спомня и за медийни манипулации, с които се е справяла като премиерски прессекретар.

В книгата са включени също много любопитни истории от писма до цар Симеон II от хора от цялата страна, които споделят как са опазили от комунистите спомени за царското семейство –зазиждани в стени, под дюшемета, в църковни одежди. Защото след преврата през 1944г. е било опасно в домовете да се съхранява каквото и да било, свързано с цар Борис или децата му. Приложен е и богат снимков архив, сред който и фотос от посрещането на цар Борис III в Неврокоп през 30-те години на миналия век.

Една от най-интересните глави в книгата е „Истинското знаме на моята гимназия”. Разказът на авторката е посветен на родния й Гоце Делчев, на посещенията на цар Симеон в града. Ще прочетете емоционална история с царя, случила се в манастира „св.Георги” в Хаджидимово с покойните митрополит Натанаил и протосингела Лукилиян. От разказа на Цветелина Узунова става ясно, че идеята огънят от Божи гроб да се носи и в България със специален самолет, се ражда именно на Великден в Гоце Делчев.

Уникален е разказът за знамето на ПМГ „Яне Сандански”. След 70 години се установи, че всъщност училището се е казвало „Княз Симеон Търновски” в чест на раждането на престолонаследника. Само две са били в цяла България – в Стара Загора и в Неврокоп. Ликът на малкия Симеончо беше открит под лицето на Яне Сандански. Цветелина Узунова като ученичка е била асистент на знамето. „Нямаше как да знам, че то крие такава тайна и че един ден не само ще се срещна с цар Симеон, но и че ще стана  член на неговия екип. И че един ден с него ще седим в класната ми стая. Но и това се случи”, пише авторката като разказва за посещението на царя в Гоце Делчев през 2016г. и срещата му с ученици и учители в гимназията.

Първите отзиви за книгата са, че това е не само първият учебник по държавен пиар, по дипломация и политика, но и емоционален разказ за личността на последния български цар, за високата класа в държавното управление- нещо, което толкова липсва в настоящия момент!

Книгата може да се намери във всички книжарници в страната, както и да се поръчва онлайн в сайта на издателство „Труд” www.trud.cc и другите интернет-книжарници.

Очаквайте специално интервю за Топ Преса с Цветелина Узунова.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене