„Майстори на танца” от Франция в Банско – Пернишкият фолклорен ансамбъл се върна с приз от Скандинавия

майстори на танца

Популярната фолклорна танцова формация, която през май спечели специалната награда на международен фестивал в Дания, разгорещи настроението не само на българските, но и на чуждестранните гости в култовия „Чобанов хан” в Банско. Докато младежкия състав на „Майстори на танца” представяха страната ни на конкурс в Сърбия, другите членове на трупата изиграха спектакъла „Силата на България” в планинския ни курорт. Руските туристи се втурнаха да играят ръченица с елементи на казачок, а английските гости, облякоха чохени контошчета (елечета), и с рокстъпки подхванаха хорото.

майстори на танца

-Връщаме се от турне в летните курорти на Франция, където изнесохме спектакли в Нант, Бордо, Брест и още много градове – информира ни Виолета Йорданова, мениджър на популярната пернишка фолклорна трупа. – Българските народни танци много се харесват от чужденците и сме обиколили франция, Италия, Сърбия, Гърция и останалте бълкански държави.

майстори на танца

Сред интересните места, където са танцували напоследък нашите танцьори са откриване на яхтено пристанище във Франция, археологичната експедиция на крепостта Кракра, а от Алборг българския състав се завърна с отричието „Крале на фестивала”.

-Танцували сте в много държави. С какво нашите танци пленяват чужденците?

майстори на танца

-Много богат е българският фолклор от различните региони, те не познават неравноделните ритми и те ги запленяват, а като добавим красивите костюми, добрата хореография и изпълнение, това за тях е нещо непознато, атрактивно и нестандартно.

-Какво ново около вас?

-Освен танцовите ангажименти, от есента отваряме школа за български народни танци за любители не само в Перник, но и в Манчестър, Челси и Рексъм, където имаме много фенове. В тези градове живеят много българи и те преоткриват красотата на българския фолклор, когато се отдалечат от страната. Продължаваме и занапред да обогатяваме спектакъла с танци на народите, което представихме и в Банско по покана на проекта „Нашата красива България”.

Виктория Милчева текст и снимки

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене