Велика Събота е! Църковна делегация пътува до Йерусалим, за да донесе у нас Благодатния огън

Снимка: Община Благоевград

И тази година заради противоепидемичните мерки в храмовете не се допуска струпване на хора. Миряните трябва да бъдат с предпазни маски за лице и препоръката е да не се целуват иконите. В храмовете има обособени коридори на потоците и отделни вход и изход. Поставени са дезинфектанти на видни места и се прави честа дезинфекция.

Църквата прославя Велика събота като “най-благословения седми ден”. Защото това е денят, когато Словото Божие лежи в гроба като мъртъв човек, но в същото време спасява света и отваря гробовете.

Положен вече в гроба, Духът на Исус е в ада, за да разкъса оковите му и да отвори отново райските двери. Това ще се случи на другия ден – в Неделята, наречена с най-краткото име – Великден.

На Велика събота църковното богослужение започва рано сутринта и продължава непрекъснато до края на деня, така че последните съботни песнопения се сливат с възкресните (неделните) и свършват вече при звуците на тържественото “Христос воскресе!”.

Българската църковна делегация, водена от Врачанския митрополит Григорий, ще пътува днес с правителствения самолет до Йерусалим, за да донесе Благодатния огън от Гроба Господен. Полетът е планиран за 10.10 часа, съобщава БТА. Очаква се църковната делегация да се завърне около 19.00 ч. на летище „София“, откъдето Благодатният огън ще бъде пренесен в цялата страна.

За първи път тази година великденското богослужение в храм-паметника „Александър Невски” утре няма да бъде отслужено от патриарх Неофит, а това ще направи врачанският митрополит Григоий, който ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за българите.

На 1-ви срещу 2-ри май, когато свещениците известяват най-великото чудо – Възкресение Христово, благоевградчани ще станат свидетели на уникално светлинно шоу. Точно в полунощ 33-метровият православен мемориален кръст „Памет и вяра“ над града ще бъде озарен в различни цветове.

Министерство на вътрешните работи, звено „Общинска охрана и обществен ред“, доброволци от Доброволно формирование „Георги Измирлиев- Македончето“ към Община Благоевград съвместно със Съюза на българските спасители ще обезпечат провеждането на светата литургия и провеждането на събитията в празничната нощ, за да осигурят спокойствието на миряните

Тържествените богослужения за Възкресение Христово в цялата страна ще започнат в 23,30 часа.

Днес е Велика Събота. В последния ден от Страстната седмица православната църква припомня погребението и слизането в ада на Исус Христос. Това е и последният ден, когато се червят яйца В края на деня, час преди полунощ, започва и празничната великденска служба.

ilindenpres.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене