Учени откриха как да убият COVID-19 за 40 секунди

Учени от университета A&M в Тексас са намерили начин да убият коронавируса за секунда, използвайки топлина. Методът помага да се намерят нови начини за защита срещу разпространението на коронавируса на големи разстояния. Резултатите от изследването са публикувани в списанието Biotechnology and Bioengineering .

За да проучат метода, учените построили съоръжение, в което разтвор с коронавирус тече през тръба от неръждаема стомана. Епруветката се нагрява до висока температура и в рамките на няколко секунди топлината влияе на вируса. При температура от 72 градуса по Целзий титърът на вируса е спаднал сто хиляди пъти за половин секунда. Това е достатъчно, за да неутрализира вируса и да предпази другите от предаване.

Учените отбелязват, че този метод може да се използва за системи за вентилация, климатизация, отопление и пречистване на въздуха, както и за неутрализиране на грипния вирус.

По-рано стана ясно, че Изследователският институт по епидемиология и микробиология в Санкт Петербург е създал първия в света тест за определяне на клетъчния имунитет срещу коронавирус. Той работи на принципа на реакцията на Манту и в обозримо бъдеще може да попълни „арсеналите“ на болниците и клиниките.

факти.бг

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене