Проф. Кантарджиев: Грипът ще се забави, сега е моментът за ваксиниране

Сега е моментът да се ваксинираме, защото образованият човек знае, че 21 дени след поставянето на ваксината, организмът му е готов със защитата срещу инфекцията, заяви по БНТ директорът на националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

Тази година неваксинирани чужденци внасят морбили в България, но до епидемия не се стигна, именно защото се извършва ваксиниране.

“Ваксините, категорично, тези, които са на пазара, не са опасни. Може да са опасни много ваксини, едно време всеки си правеше някаква ваксина. Но след като е приета от нормативните изисквания на САЩ, на ЕС, то ваксината не е опасна”, каза проф. Кантарджиев.

По думите на проф. Кантарджиев, в момента отново се говорят глупости за ваксините заради противогрипната, която всеки може да реши дали да си сложи или не.

За 41-ата седмица само 67 има доказани случаи на циркулиращ грип – в Норвегия, Швеция и Великобритания. Обстановката е спокойна, Националният център не е доказал циркулация на грипни вируси в страната, каза Кантарджиев.

Според него грипната епидемия тази година ще се забави, пикът традиционно ще е през януари и началото на февруари.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене