Президентът решава кога Благоевград избира нов кмет

Централната избирателна комисия изпрати предложение до президента Румен Радев за насрочване на частичен избор за кмет на община Благоевград. Общинската избирателна комисия е уведомила ЦИК с писмо от 22 април, че вече са прекратени пълномощията на досегашния градоначалник Румен Томов. Към писмото са приложени всички документи, касаещи предсрочното прекратяване на мандата на управника.

ЦИК е приела, че Общинската избирателна комисия – Благоевград е представила необходимите документи съгласно изискванията на чл. 463, ал. 3 от Изборния кодекс. Затова приема, че са налице изискванията на член 463, ал. 1 от Изборния кодекс за произвеждане на частичен избор за кмет на община Благоевград.

На това основание предлага на държавния глава да насрочи частичен избор за кмет на община Благоевград.

Сагата с благоевградския кмет Румен Томов във Върховния административен съд приключи преди дни. След повече от година разтакаване и умуване магистратите най-сетне отсъдиха: Румен Томов трябва да напусне кметския стол заради нарушаването на Закона за местното самоуправление и местната администрация, разкри наш източник от Общинската избирателна комисия. Така благоевградчани отново ще бъдат на избори, но този път за нов кмет на своя град.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене