Осъдителни присъди, глоби и забрана да заема длъжности в системата на МВР за двама полицаи спипани с подкуп

Състав на Окръжен съд – Благоевград, под председателството на съдия Атанас Маскръчки, произнесе осъдителна присъда и наложи наказание на Иван К. и Спасимир Т., за извършено от тях престъпление искане и получаване на подкуп чрез изнудване, в качеството им на длъжностни лица.

Делото стартира в края на януари 2021 г., а съдебният състав произнесе осъдителната присъда след три съдебни заседания.

Подсъдимият Иван К., е признат за виновен в това, че на 16.02.2019 г., около 01.15 ч. в гр. Банско, на ул. “Иконом Чучулайн“, в качеството на длъжностно лице и полицейски орган – младши инспектор, полицай в „Специализирани полицейски сили“ на сектор „Охрана на обществения ред и териториална полиция“ към отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР – Благоевград, в съучастие като съизвършител със Спасимир Т. (мл.инспектор, полицай в група „Охранителна полиция“ към РУ – Банско при ОД на МВР – Благоевград), чрез изнудване посредством злоупотреба със служебно положение, е поискал и приел от мъж от гр. София подкуп от 200 лв., за да не извърши действие по служба – да не извика дежурен автопатрул по безопасност на движението, който да извърши проверка с техническо средство – тест за употреба на наркотично вещество.

На подсъдимия съдът наложи наказание „Лишаване от свобода” за срок от 3 /три/ година и „Глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева, като изтърпяването на наложеното наказание е отложено за срок 3 (три) години.

Освен това подсъдимият е лишен от правото да заема длъжности в системата на МВР за срок от 3 /три/ години, както и от правото да упражнява полицейска професия за срок от 3 /три/ години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене