Хамид Хамид: Реформата в правосъдието не е да смениш едно лице с друго

Реформата в правосъдието не е да смениш едно лице с друго. Господин Иванов изключва участието на представители на съдебната система в тази промяна. Това не е опит за реформа, а опит за овладяване на съдебната система. Това заяви зам.-председателят на ПГ на ДПС Хамид Хамид пред бТВ.

„Махането на Иван Гешев от поста му не може да е приоритет, това е фиксация на определен политик върху определена персона от съдебната власт. Това не може да е приоритет на страната, не е сериозно. Ние искаме да говорим за програма с приоритети“, допълни той.

По думите му главният прокурор няма влияние, а има административни функции.

„Всеки може да говори каквото си иска в тази държава, не споделям неговото мнение. Не съм ветеринар“, отговори Хамид на въпрос как ще коментира твърденията на Христо Иванов, че Иван Гешев е бясното куче на Пеевски.

Хамид подчерта,че ролята на ДПС е да защитава правата и свободите на гражданите. „Казахме, че ще подкрепим някои от новите партии, защото така иска избирателя. „Има такъв народ“ са представители на едно политическо шоу“, заяви Хамид. По думите му ДПС не дава своята подкрепа срещу празни обещания. „Ние очакваме ,ако някой предложи правителство и потърси подкрепа да каже ясно срещу какво иска подкрепа“, уточни той.

Хамид бе категоричен, че отговорността за избори я носи този, който ги организира. „За това осъдихме остро ГЕРБ, че абдикира от последните избори. Правителството на г-н Борисов се измъкна от отговорност“, добави той.

„ГЕРБ винаги е била токсична партия. Не сме гласували заедно с ГЕРБ никога. Нямаме воля как ще гласуват. ГЕРБ си осигури кворум по друг начин, намери си патерици“, заяви Хамид.

„Господин Иванов манипулира медиите. За изслушването на главния прокурор гласуваха всички в залата. Няма как да кажете, че всички са коалицията на главния прокурор. Но се видя кои са против да се викат председателите на ВКС и ВАС“, даде да се разбере депутатът от ДПС.

„Според мен съдът е независима институция. Ако Лозан Панов дойде в НС, ще го попитам ,за дейността на съдилищата, за натовареността на съдилищата, за кадровото обезпечаване на съдилищата. Има много въпроси. Дадох го за пример, защото когато трябваше да си представи доклада, прати писмо, че не може да дойде в парламента“, уточни той.

„Има двама човека, които неглижират Народното събрание- това са Бойко Борисов и Лозан Панов“, заяви Хамид. Той подчерта, че биха подкрепили временната комисията за Росенец. Въпросът обаче бил какво ще установи тази комисия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене