Ансамбъл „Пирин” от днес е без хореограф и диригент на хора

Двамата титуляри – Мирослав Димитров и Стоимен Добрев, вчера бяха отстранени с изпратени по пощата заповеди на новия главен художествен ръководител Петьо Кръстев за съкращаване на щатовете. Това е прецедент и ансамбъл „Пирин” ще се окаже вероятно единствен не само в страната, но и в света без хореограф и диригент.

„Работим онлайн след последните случаи на Ковид и намерих работещ вариант да давам задачи на танцьорите и да провеждаме репетиции дистанционно. Получих съобщение, че имам писмо, и се оказа заповед за съкращаване на щата”, коментира случилото се М. Димитров.

Той и диригентът Ст. Добрев бяха конкурентите на П. Кръстев на конкурса, проведен от община Благоевград за избор на главен художествен ръководител на ансамбъла. Над половината артисти в състава се обявиха в тяхна защита срещу отстраняването им още при напускането на бившия ръководител Д. Кехайов през лятото, депозираха и подписка до общинските съветници и до кмета след назначаването на Кръстев, като настояха да не бъдат отстранени хореографът и диригентът М. Димитров и Ст. Добрев.

„Ансамбълът ще мине и без мен, ще измислят друга длъжност, например балет майстор, но не в това е проблемът, а в манталитета и налагащия се силов метод на управление, който превръща Благоевград във все по-сив град”, реагира на коледния си „подарък” Мирослав Димитров.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене