Ужасяващи зарази повалят хората от Югозапада! Лаймска болест парализира мъж, плъзна хепатит от Африка

Жена от Перник заболя от хепатит Е, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Заболяването не е типично за нашите географски ширини и се среща преди всичко в Азия, Африка и Мексико. Пациентката е на 70 г. Тя е настанена за стационарно лечение в инфекциозно отделение на пернишката болница.

„Това е вирусно заболяване. По протичането си много наподобява клиниката на останалите хепатити. Представлява остра вирусна инфекция, която води до общо неразположение, симптоми от страна на стомашно-чревния тракт и често в началото наподобява грип. Болният страда от загуба на апетит, болка в корема, гадене, повръщане и повишаване на температурата. Увеличават се и размерите на черния дроб. Появява се сърбеж по кожата, а в някои случаи и обриви, които са познати като съдови звезди“, обясниха лекари.

Начините, по които се заразява човек са чрез замърсени предмети, неизмити плодове и зеленчуци или заразена питейна вода, както и от консумация на морски дарове.  Инкубационният период е дълъг – от 3 до 8 седмици, което представлява времето преди да се проявят конкретни симптоми, а в същото време това е възможност за заразяване на други лица. Важно е, че след заразяване се формира устойчив имунитет. Инфекцията протича по-тежко в сравнение с протичането при хепатит А, но има регистрирани случаи на мълниеносно протичане, което при бременни може да завърши със смърт.

В здравната инспекция в Перник са регистрирани и 4 случая на лаймска болест.  Заболелите са на възраст 65, 58, 46 и 31 г. Трима от тях са от Перник и един от Радомир. Един от болните е с пареза на долните крайници в резултат на заболяването от лаймска болест. 55-годишна жена пък се е заразила с ку-треска.

Всички пациенти се лекуват в инфекциозното отделение на болницата в Перник.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене