Connect with us

Таблоид

Харчим 80 000 000 лева по Великден

Published

on

Общо 500 000 българи ще пътуват по Великден и Гергьовден, за да изкарат празниците в къща за гости или спа хотел в страната.

Още 30 000 нашенци пък ще стегнат куфарите, за да посетят някоя чужда държава. В повечето случаи това ще са съседни страни – Гърция, Сърбия, Македония.

Към Румъния тази година няма интерес. Причината са изключително строгите противоепидемични мерки в северната ни съседка, включително вечерен час. Това съобщи пред „Телеграф“ Румен Драганов, шеф на Института за анализи и оценки в туризма.

Гърция

Затова пък и тази година нашенците ще заложат основно на Гърция. Очаква се натам да поемат около 20 000 българи. Гърция има най-тържествените великденски служби и това е една от причините да привлече интереса на българските туристи, обясни Драганов. Българите ще се насочат към градове като Солун, Серес и Кавала, както и към по-малките морски курорти.

По думите на Драганов екскурзиите до екзотични дестинации не са обвързани с конкретни празници като Великден или Гергьовден.

У нас

У нас пътуващите по Великден и Гергьовден ще отседнат предимно в къщи за гости, малки семейни хотели, спа, уелнес и балнеохотелите, в планинските и морските курорти.

Само за Великден ще пътуват в страната около 200 000 нашенци. Заедно с Гергьовден, който е едва три дни след Възкресение, общият брой на пътуващите ще стигне около половин милион.

Около 90 000 българи пък ще слеят двата празника. Така, заедно със събота и неделя, те ще могат да се насладят на 10-дневна ваканция. Обикновено празниците сливат хора със свободни професии – адвокати, лекари, зъболекари, обясни Драганов. Много от тях ще се възползват от почивните дни, за да отседнат в своя втори дом в планински или морски курорт.

Разходи

Близо 80 милиона лева ще похарчат нашенците у нас и в чужбина за двата празника. Средният разход на човек за почивка в страната е 140 лева. В тази сума се включва транспорт, нощувка, храна. Така българите, които ще изберат да останат у нас, ще похарчат общо 70 милиона лева за Великден и Гергьовден. А тези, които отскочат в някоя съседна държава, ще пръста общо около 9 милиона лева. Техните разходи ще бъдат в размер средно 285 лева на човек.

Чужденци

По Великден у нас очакваме да дойдат и общо около 30 000 чужди туристи. От Румъния ще посрещнем около 4500 гости, които традиционно отсядат в хотелите по Северното Черноморие. Чакаме и 8000 гости от Сърбия, които ще се насочат основно към София и другите големи градове. Гостите от Гърция и Македония ще бъдат общо 3000. За почивката си те ще изберат някой град от Югозападна България – Сандански, Кюстендил, Банско, Гоце Делчев, Петрич. Чужденците, които ще дойдат у нас, ще похарчат средно по 250 евро на човек. При 30 000 очаквани гости това прави общо 7,5 милиона евро.

Всеки втори хотел няма да отвори

Половината хотели няма да отворят за Великден и Гергьовден, заяви Румен Драганов. А за предстоящия летен туристически сезон 30% от местата за настаняване ще останат затворени за гости.

По Великден и Гергьовден напливът към родното Черноморие няма да е много голям. Хотелите там се готвят да посрещнат около 7000 гости.

Според Драганов въвеждането на COVID-стаите от миналата година не е добро решение, по-целесъобразно било да има карантинни хотели. По думите му за тази цел трябва да се използват ведомствените станции на МС, МО, МВР и Народното събрание. Трябва да вземем пример от Гърция. Тя няма ведомствени станции като нас, но плаща хотела на карантинирани, обясни още експертът.

Новини

Най-колоритният бензинджия на Гоце Делчев позира с президента!

Published

on

Най-колоритната личност на Гоце Делчев. Най-веселият бензинджия, топ служителят за всички времена на Лукойл – Хардалиев в Гоце Делчев – Ванката Терзиев официално демонстрира подкрепата си към президента Румен Радев. На път за столицата, след като уважи празникът на град Гоце Делчев, кортежът на Румен Радев спрял за гориво на бензиностанцията. Радев слязъл, поздравил всички хора, а Ванката използвал момента за да се снима с него. “Прекрасен човек. Много земен. Разбран. Аз ще гласувам за него, приканвам всички българи да го направят”, сподели Ванката за Топ Преса.

Continue Reading

Таблоид

Строителният техник Костадин Таранинов от Г. Делчев: Името ми се замесва за ситуация в която съм искал да помогна!

Published

on

Миналата седмица Топ Преса презентира едно свое разследване със следният текст: „Гледай ти… Строителен техник от Гоце Делчев с инициали К.Т, човек който не блести с видими умствени качества, твърди че се сдушил със служител от Инспекцията по Труда – Благоевград и масово “лекуват” работници в строителния бранш из Неврокопско. Майстори които бачкат на частно, малки предприемачи са топени че работят без договори и под масата.. .от К.Т. След това веднага идвал агентът на проверка, на кафе и таен разговор К.Т. Споделял че човека от Благоевград му е приятел и срещу сума от 500 за майстор до 2000 на ръка за предприемач оправял работата…„

По въпросната публикация се сезираха редица институции в това число и ръководното на самата агенция. По тяхно искане сме предоставили всички документи и сведения с които разполагаме, за да се проведе обективно и ефективно разследване. Резултатите от проверката и разследването ще бъдат публикувани на страницата на Топ Преса. Междувременно обаче, след като леко ироничният ни пост набра популярност с наш репортер се свърза строителният техник Костадин Таранинов от Гоце Делчев. За сега неясно защо той поиска думата:

„От седмица името ми се върти за някакви неща свързани с инспекции и строежи. Всичко е направен ос цел да ме злепоставят. Сещам се за една ситуация в Сатовча, в която беше замесено моето име. Мои клиенти останаха недоволни. Трябва да знаят, че във въпросната ситуация съм мислел само да помогна. Не познавам никакви инспектори, не „оправям“ актове в Инспекцията по труда. Чист съм пред съвестта си. За работата си на частно, като техник си вземам хонорар, декларирам си парите и си плащам данъците.“ Заяви Таранинов, без да сме го търсили. Той потърси нас.

Дали сигналът до нас визира него и поведението му нелободова ли това на „гузен – негонен“ ще разберем след като приключат проверките на институциите.

 

Continue Reading

Таблоид

От четвъртък на заведение само със зелен сертификат

Published

on

„Обсъдихме всички варианти и възможности. Преобладаващото мнение на експертите беше да се заложи на селения сертификат. Имаше и такива, които искаха затваряне и спиране на дейности. 

Окончателното ни решение обаче е да се заложи на зелен сертификат“, това заяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров по повод новите К-19 мерки, които ще влязат в сила в България.

Той поясни, че заповедта е почти готова и ще влезе в сила от 00 часа на 21 октомври.

„Всички дейности, които се извършват на закрито, да се извършват само със селен сертификат и на входа да се проверява за такъв“, заяви той.

Кацаров поясни, че що се касае за училищата, то ще направят всичко възможно те да останат присъствено. Но всички в училищата ще трябва да носят маски.

Студентите в университетите също ще могат да учат присъствено, но отново само със зелен сертификат.

Кина, театри, концерти, молове, фитнеси, спортни зали, клубове и басейни, заведенията за хранене, хотели – за достъп по всички тях отново ще се иска зелен сертификат.

Дори и за организиране и провеждане на екскурзии ще се наложи всички да са със зелен сертификат.

Преустановяват се свижданията в лечебните и социални заведения.

Кацаров поясни, че противоепидемичните мерки ще трябва да продължат да се спазват.

Сертификатът ще важи за всичко„, заяви служебният здравен министър.

Той се закани, че ако се установи наличието на фалшив сертификат, но ще се отнема лиценза на лабораторията, която го е издала.

Антигенните тестове ще бъдат предоставени безплатно на всички лаборатории, които ще могат да взимат такса за самото вземане на пробата, но не и за теста.

Препоръката към всички администрации е максимален брой услуги да се предоставят онлайн.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ ! 

Continue Reading

Таблоид

Урок за родители в Гоце Делчев: Обсъдиха превенцията срещу наркотиците

Published

on

Kaĸ дa paзпoзнaeм нapĸoмaннoтo пoвeдeниe пpи дeцaтa? Toвa бe тeмaтa нa cpeщa c yчeници oт 7-и ĸлac и тexнитe poдитeли във Bтopo OУ „Гoцe Дeлчeв” в eднoимeнния гpaд.
Cpeщaтa ce peaлизиpa пo пpoeĸт „Учacтвaй и пpoмeняй – poдитeлят, aĸтивeн пapтньop в yчилищния живoт”. Лeĸтop бe д-p Teмeнyжĸa Любeнoвa ĸъм Oбщинcĸи cъвeт пo нapĸoтични вeщecтвa – гpaд Блaгoeвгpaд.

„Toвa e изĸлючитeлнo нaбoлял пpoблeм. Bинaги пpиeмът нa нapĸoтиĸa вoди дo cмъpт – дaли e пo-бъpзo, дaли e пo-бaвнo, винaги peзyлтaтът e ĸaтacтpoфaлeн. Mнoгo e вaжнo дeцaтa oт нaй-paннa дeтcĸa възpacт дa бъдaт зaпoзнaти c вpeдaтa oт нapĸoтицитe, дa бъдaт зaпoзнaти ĸaĸ paбoтят нapĸoдилъpитe”, ĸaтeгopични ca opгaнизaтopитe.

Cтaтиcтиĸaтa coчи, чe oт 13 дo 18 гoдини e нaй-зacтpaшeнaтa възpacтoвa гpyпa в Бългapия.

Continue Reading

Facebook

КАЛЕНДАР

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

ПОПУЛЯРНИ