Благоевград отбелязва 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето

Поредица от събития, посветени на 145 години от Априлското въстание и 170 години от рождението на Георги Измирлиев – Македончето, организират Община Благоевград, Регионалният исторически музей и Пето СУ „Георги Измирлиев“.

На 19 април от 11.00 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“  възстановка ще пресъздаде първите години от живота на Георги Измирлиев в Горна Джумая. Ученици в ролята на екскурзоводи ще разказват за героя и за родния му дом. От 17.00 ч. във фоайето на сградата на Община Благоевград ще бъде открита изложба, посветена на Априлското въстание от 1876 година.

На 20 април от 11.00 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ ще се проведе музеен урок, посветен на 145 години от Априлското въстание.

На 21 април тържествено ще се отбележат 170 години от рождението на Георги Измирлиев. В програмата:

10.30 ч. в двора на Пето СУ „Георги Измирлиев“ – Благоевград – полагане на цветя на бюст-паметника на Георги Измирлиев;

11.00 ч. на площад „Георги Измирлиев“ – ритуал по полагане на цветя на бюст-паметника на Горноджумайския апостол Георги Измирлиев;

11.30 ч. в къща „Роден дом на Георги Измирлиев“ – рецитал и концертна програма на ученици с участието на Регионален клуб „Традиция“.

На 22 април от 11.00 ч. в Измирлиевата къща – обявяване на победителя в ученическия конкурс за информационно табло за къща „Роден дом  на Георги Измирлиев“ и викторина за живота и революционната дейност на Георги Измирлиев.

На 23 април от 11.00 часа в Измирлиевата къща – ученически конкурс „Духовните измерения и идейното наследство на Георги Измирлиев. Какво е за мен да съм ученик в училището, което има за патрон Горноджумайският апостол Георги Измирлиев“ – рисунка, есе и стихотворение.

От 19 до 23 април посещенията на къщата-музей „Роден дом на Георги Измирлиев“ в кв. „Вароша“ са безплатни.

pirinsko.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене