Румен Томов: Ще се кандидатирам отново за кмет, приемам подкрепа от всички партии

След решението на съда отиваме на нови избори, аз ще се кандидатирам отново, за мен са гласували 19 000 жители и не мога да подведа тяхното доверие. Формулата за мен е независим кандидат, подкрепен от политически партии. Нямам основания да смятам, че няма да ме подкрепи БСП, но съм отворен и към други партии да ме подкрепят. Това каза днес на брифинг Румен Томов, който бе отстранен от поста кмет на община Благоевград с решение на Върховния административен съд. Той не допуска БСП да издигне друг кандидат, макар че това не е невъзможно. Томов ще приеме подкрепа от всички партии, които са склонни да подкрепят неговия начин на управление на общината и това, което върши с екипа му за Благоевград.

„За година и  година и половина преобърнахме общественото мнение, обърнахме управлението към хората, с много усилия накарахме фирмите да участват в обществените поръчки, защото в началото на мандата питаха има ли смисъл да участват”, каза още Томов. Той уточни, че правомощията му са прекратени след решението на Върховния административен съд.

По този начин не може да упълномощана своите заместници да се подписват вместо него. Това ще доведе до трусове в близките дни. Поне до решението на Общинския съвет да избере един от заместниците му за временно изпълняващ длъжността кмет.

Томов отново завъртя познатия рефрен, че решението на ВАС не е съобразено със становището на Конституционния съд, който казва, че в рамките на един месец трябва да се предприемат действия за заличаване на участието му във фирмата, т.е. да е изразена волята на човека. „Системите в България така трябва да работят, че когато един и същи казус се разглежда, то решенията да бъдат едни и същи. А не един остава, друг се отстранява. Така се нарушава доверието в съдебната система и това бе една от причините да има протести лятото. 60% от гражданите искат промяна на съдебната система и нейното реформиране, за да може гражданите да са максимално защитени. Аз не мога да коментирам решенията на съда дали е политическо или не, много съм изненадан, но продължаваме напред борбата.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене