ВКС окончателно оправда прокурора Константин Сулев за сводничество и манипулиран електромер

ВКС окончателно оправда прокурора Константин Сулев е оправдан по обвиненията за манипулиране на електромер и за сводничество, съобщиха от Върховния касационен съд (ВКС).

Решението по наказателно дело № 1149/2019 г. на тричленката на Върховния касационен съд (ВКС) е от 14 април 2020 г. То оставя в сила въззивното решение по в.н.о.х.д. № 622/2019 г. на Софийския апелативен съд (САС). Решението не подлежи на обжалване.

Делото е образувано по касационен протест срещу решението на Софийски апелативен съд (САС), с което е потвърдена присъдата по наказателно дело № 1477/2018 г. на Софийския градски съд.

С касационния протест се искаше отмяна на въззивното решение и връщане на делото за ново разглеждане от САС само в частта, свързана с обвинението за манипулиране на електромер. Според тричленката на ВКС касационният протест е неоснователен.

В мотивите на решението се казва: „Преди всичко е необходимо да бъде посочено, че сезиращият настоящата инстанция протест в съществената си част съставлява почти буквален препис на подадения въззивен протест.

Според върховните съдии няма как претенцията за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила при формиране на вътрешното убеждение на въззивния съд да бъде обоснована чрез преповтаряне на фактически изводи по отношение на консумацията на електрическа енергия през определени периоди, съпоставена със средномесечните температури на въздуха за същия период.

Още по-непонятно според съда е оплакването в протеста, че САС не бил обсъдил „всички възможни версии за време (период) на реализиране на противоправната манипулация на процесния електромер„, както и относно неговото авторство.

От съда напомнят, че: „С внасянето на обвинителен акт прокуратурата обвинява дадено лице в извършване на престъпление, индивидуализирано по време, място, начин на извършване, автор и именно тези обстоятелства се включват в предмета на доказване като детерминирани от обвинението, като те подлежат на установяване в рамките на съдебното производство“.

„Всъщност единствените фактически данни за това подсъдимият Сулев да е възложил на неустановено лице, притежаващо специални технически умения, да извърши манипулация на електромера с цел отчитане на по-малко от потребената електрическа енергия, се съдържат в показанията на свидетеля Евгени Х. Тяхното лишаване от доверие е убедително аргументирано и не са налице никакви други доказателства за авторството на деянието“, пишат върховните съдии.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене