Connect with us

Таблоид

Срещу 2 лв. болни от ХИВ предлагат секс

Published

on

мишка

Болни от ХИВ, които са пристрастени към хероина, проституират срещу дребни суми от 2 до 5 лева. Част от тях водят скитнически начин на живот и са готови на всичко, за да получат дозата си. Приносителите на опасния вирус не използват кондоми, което се брои за екстра, но клиентите впоследствие оставали неприятно изненадани, а някои изобщо не разбирали, че са се заразили.

Повечето болни, които продават телата си, живеят в крайна бедност, хранят се от кофите за боклук, като предават хартия и пластмаса в пунктовете на вторични суровини. Само за последните 40 дни са починали шестима души с вируса на ХИВ, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки, съобщиха от фондация „Инициатива за здраве”, цитирани от “Монитор”.

„В момента имаме пълзяща епидемия, но можем да очакваме сериозен ръст от заразени през 2015 година. Тогава спира международното финансиране, което се отпуска за раздаването на безплатни игли сред зависимите от наркотиците”, обясни Рада Наследникова от неправителствена организация за рехабилитация, реинтеграция и лечение на хора със зависимости.

Когато пристрастен към наркотиците изпадне в абстиненция, той е готов на всичко, само и само да си сложи дозата, като в такъв момент никога не се замисля с каква спринцовка го прави. Стига се до ситуации, при които една игла минава през вените на десетки и стотици наркозависими. От фондация „Инициатива за здраве” 2 пъти седмично раздават на зависимите игли и кондоми в няколко района на столицата, за да ограничат разпространението на вируса, но от 2015 година международното финансиране приключва.

От последните шест смъртни случая сред ХИВ позитивните двама са починали от предозиране. „Има ново вещество, което се използва като добавка към хероина, за да го направи по-силен. Имаме предположения, че става дума за кодеин, но не сме сигурни”, разказаха експерти, които работят ежедневно с наркозависимите.

Последно масови смъртни случаи от предозиране имаше през 2011 г., когато хероинът беше изчезнал от пазара и на негово място се появи фентанилът – вещество 100 пъти по-силно от морфина. Част от опитите на лекари от Бърза помощ да спасят предозиралите тогава бяха неуспешни, защото традиционните препарати, използвани за блокиране на действието на наркотиците, не помагаха при фентанила.

Според последните данни от Националния фокусен център за наркотици кризата за хероин, която беше настъпила през последните 2 години, е към края си, защото на пазара отново започва да се завръща най-коварната дрога. Първите данни за завръщането на кафявия прах са от Ямбол и Хасково. Според европейски експерти през 2011 г. големи количества са били насочвани към Русия и Китай, за да се разработи там пазарът и каквото остане, е влизало в Европа.

Затвор за еднократна доза предвижда проектът за нов Наказателен кодекс, който беше приет от Министерския съвет. Това следва от премахването на института „маловажен случай“, когато някой бъде спипан с наркотици. В момента според член 354а от НК при притежание на наркотично вещество човек може да получи от 1 до 6 г. затвор и глоба до 10 000 лв., като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лв. В новия проект не се предвиждат маловажни случаи.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията ако предложенията за промени влязат в сила, до 2-3 години затворите ще са препълнени от хора, заловени с нищожно количество дрога. Такава репресивна политика е имало през 2006 г. и тя не е довела единствено до задръстването на съдебната система.“ 570 000 души в България някога са опитвали наркотик. Всички те биха попаднали под ударите на закона. Много от тях са ученици и тийнейджъри”, каза Анна Любенова от фондация “Инициатива за здраве”.

В същото време всеки от наркозависимите притежава по 3 пъти на ден дрога, като според експерти те имат нужда от лечение, а не затвор. struma.bg

Таблоид

Със заповед на кмета на община Банско Иван Кадев се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки

Published

on

Със заповед на кмета на община Банско Иван Кадев се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки. Освен забраните, регламентирани в Заповедта на министъра на здравеопазването, в Банско временно спират работа и дейностите и посещенията в редица центрове за социални услуги.

Това са:  Дневен център за деца и младежи „Здравец“, Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Седмична грижа“, както и Дневният център за стари хора. Работа спират още Центърът за социална рехабилитация и интеграция и клубовете на пенсионера във всички населени места в общината. Заповедта се отнася и за Военен клуб – Банско. Потребителите и посетителите на гореизброените звена, които са с осигурено изхранване, ще продължат да ползват услугата, но тя ще се предоставя посредством доставка до домовете.

Continue Reading

Таблоид

Полицията в Разлог разследва организиране на кучешки боеве в белишкото с. Краище

Published

on

Полицията в Разлог разследва сигнал за организиране на кучешки боеве в белишкото село Краище. Сигналът е срещу Ибрахим Мусли и е подаден от Муса Гагъм, който живее в близост до имота, където преди четири дни са организирани такива боеве. Мъжът дори заснел част от боя между две кучета, едното собственост на уличения Мусли.

Пред репортер на „Струма“ Муса Гагъм разказа, че подобни боеве се организират редовно, но сега са минали всякакви граници и са ги направили в селото, и то в чужд имот близо до къщата му. Той определи тези действия като брутално и варварско отношение към животните и не скри възмущението си от това.

„Това се е случвало в миналото доста често, но сега въпросното лице сгреши, като го направи тук публично, и успях да го заснема. Видеото е кратко, защото след като ме видяха, ги разтърваха. Това е продължило около половин час. Баща ми ги е видял, имало е и други кучета – кангали и други породи, които използват за боеве, но аз късно излязох и не успях да заснема и другите. Обикновено се събират на по-отдалечени места и правят нещо като турнири. Тези боеве бяха наблюдавани и от малолетни. Какво възпитание ще имат утре тези деца? Моят син често си играе на двора и ако беше видял това, щеше много да се стресира“, изказа възмущението си Муса Гагъм.

Той разказа още, че едното от кучетата, които е заснел на клипа, е на Ибр. Мусли. Мъжът не полага никакви грижи за него, дори не го храни, а кучето обикаля из селото и хората му хвърлят храна, за да оцелее.

Той разказа и друга потресаваща история. Преди около 7-8 години въпросното лице имало бял питбул. След такъв организиран бой с кучета животното е получило тежки наранявания, но мъжът не е положил никакви грижи за него. Два дни по-късно то умряло от раните си. Муса Гагъм допълни още, че преди две години отново е бил пуснал сигнал срещу въпросния мъж, след като пребил с брадва същото куче, което е заснел на клипа. Редовно го биел жестоко.

Със случая вече се занимава полицията в Разлог. Завчера Муса Гагъм е дал показания пред разследващите. Такива са снети и от Ибр. Мусли. Той е отрекъл организирането на боеве на кучета, като разказал, че цепил дърва и когато видял, че неговото куче е било съборено от друго, тръгнал да го разтървава. Клипът обаче, макар и кратък, показва друго.

На обясненията му жалбоподателят отговори така: „Дърва цепи в чужд двор, където няма дърва“, и поясни, че мястото е собственост на негови роднини, като допълни още, че без тяхно знание и разрешение Мусли е вкарал там кучетата.

Това не е единичен случай в района. Преди няколко години полицаи от Благоевград и Банско арестуваха 12 души след проведена съвместната акция с ГД „Гранична полиция“ във ферма в местността Почивачката между Банско и Баня. Акцията бе по сигнал отново за кучешки боеве, а на място бяха установени 32 лица и 9 кучета. Сред задържаните бяха мъже от Банско, Елин Пелин, Пазарджик, Хасково, Ботевград, Пловдив, дори и от съседна Гърция.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

декември 2020
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

ПОПУЛЯРНИ


Office Lizenz Kaufen Windows 10 pro lizenz kaufen Office 2019 Lizenz Office 365 lizenz kaufen Windows 10 Home lizenz kaufen Office 2016 lizenz kaufen office lisans satın al office 2019 satın al