Срещу 2 лв. болни от ХИВ предлагат секс

мишка

Болни от ХИВ, които са пристрастени към хероина, проституират срещу дребни суми от 2 до 5 лева. Част от тях водят скитнически начин на живот и са готови на всичко, за да получат дозата си. Приносителите на опасния вирус не използват кондоми, което се брои за екстра, но клиентите впоследствие оставали неприятно изненадани, а някои изобщо не разбирали, че са се заразили.

Повечето болни, които продават телата си, живеят в крайна бедност, хранят се от кофите за боклук, като предават хартия и пластмаса в пунктовете на вторични суровини. Само за последните 40 дни са починали шестима души с вируса на ХИВ, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки, съобщиха от фондация „Инициатива за здраве”, цитирани от „Монитор“.

„В момента имаме пълзяща епидемия, но можем да очакваме сериозен ръст от заразени през 2015 година. Тогава спира международното финансиране, което се отпуска за раздаването на безплатни игли сред зависимите от наркотиците”, обясни Рада Наследникова от неправителствена организация за рехабилитация, реинтеграция и лечение на хора със зависимости.

Когато пристрастен към наркотиците изпадне в абстиненция, той е готов на всичко, само и само да си сложи дозата, като в такъв момент никога не се замисля с каква спринцовка го прави. Стига се до ситуации, при които една игла минава през вените на десетки и стотици наркозависими. От фондация „Инициатива за здраве” 2 пъти седмично раздават на зависимите игли и кондоми в няколко района на столицата, за да ограничат разпространението на вируса, но от 2015 година международното финансиране приключва.

От последните шест смъртни случая сред ХИВ позитивните двама са починали от предозиране. „Има ново вещество, което се използва като добавка към хероина, за да го направи по-силен. Имаме предположения, че става дума за кодеин, но не сме сигурни”, разказаха експерти, които работят ежедневно с наркозависимите.

Последно масови смъртни случаи от предозиране имаше през 2011 г., когато хероинът беше изчезнал от пазара и на негово място се появи фентанилът – вещество 100 пъти по-силно от морфина. Част от опитите на лекари от Бърза помощ да спасят предозиралите тогава бяха неуспешни, защото традиционните препарати, използвани за блокиране на действието на наркотиците, не помагаха при фентанила.

Според последните данни от Националния фокусен център за наркотици кризата за хероин, която беше настъпила през последните 2 години, е към края си, защото на пазара отново започва да се завръща най-коварната дрога. Първите данни за завръщането на кафявия прах са от Ямбол и Хасково. Според европейски експерти през 2011 г. големи количества са били насочвани към Русия и Китай, за да се разработи там пазарът и каквото остане, е влизало в Европа.

Затвор за еднократна доза предвижда проектът за нов Наказателен кодекс, който беше приет от Министерския съвет. Това следва от премахването на института „маловажен случай“, когато някой бъде спипан с наркотици. В момента според член 354а от НК при притежание на наркотично вещество човек може да получи от 1 до 6 г. затвор и глоба до 10 000 лв., като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лв. В новия проект не се предвиждат маловажни случаи.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията ако предложенията за промени влязат в сила, до 2-3 години затворите ще са препълнени от хора, заловени с нищожно количество дрога. Такава репресивна политика е имало през 2006 г. и тя не е довела единствено до задръстването на съдебната система.“ 570 000 души в България някога са опитвали наркотик. Всички те биха попаднали под ударите на закона. Много от тях са ученици и тийнейджъри”, каза Анна Любенова от фондация “Инициатива за здраве”.

В същото време всеки от наркозависимите притежава по 3 пъти на ден дрога, като според експерти те имат нужда от лечение, а не затвор. struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене