Connect with us

Таблоид

Срещу 2 лв. болни от ХИВ предлагат секс

Published

on

мишка

Болни от ХИВ, които са пристрастени към хероина, проституират срещу дребни суми от 2 до 5 лева. Част от тях водят скитнически начин на живот и са готови на всичко, за да получат дозата си. Приносителите на опасния вирус не използват кондоми, което се брои за екстра, но клиентите впоследствие оставали неприятно изненадани, а някои изобщо не разбирали, че са се заразили.

Повечето болни, които продават телата си, живеят в крайна бедност, хранят се от кофите за боклук, като предават хартия и пластмаса в пунктовете на вторични суровини. Само за последните 40 дни са починали шестима души с вируса на ХИВ, които в повечето случаи нямат здравни осигуровки, съобщиха от фондация „Инициатива за здраве”, цитирани от “Монитор”.

„В момента имаме пълзяща епидемия, но можем да очакваме сериозен ръст от заразени през 2015 година. Тогава спира международното финансиране, което се отпуска за раздаването на безплатни игли сред зависимите от наркотиците”, обясни Рада Наследникова от неправителствена организация за рехабилитация, реинтеграция и лечение на хора със зависимости.

Когато пристрастен към наркотиците изпадне в абстиненция, той е готов на всичко, само и само да си сложи дозата, като в такъв момент никога не се замисля с каква спринцовка го прави. Стига се до ситуации, при които една игла минава през вените на десетки и стотици наркозависими. От фондация „Инициатива за здраве” 2 пъти седмично раздават на зависимите игли и кондоми в няколко района на столицата, за да ограничат разпространението на вируса, но от 2015 година международното финансиране приключва.

От последните шест смъртни случая сред ХИВ позитивните двама са починали от предозиране. „Има ново вещество, което се използва като добавка към хероина, за да го направи по-силен. Имаме предположения, че става дума за кодеин, но не сме сигурни”, разказаха експерти, които работят ежедневно с наркозависимите.

Последно масови смъртни случаи от предозиране имаше през 2011 г., когато хероинът беше изчезнал от пазара и на негово място се появи фентанилът – вещество 100 пъти по-силно от морфина. Част от опитите на лекари от Бърза помощ да спасят предозиралите тогава бяха неуспешни, защото традиционните препарати, използвани за блокиране на действието на наркотиците, не помагаха при фентанила.

Според последните данни от Националния фокусен център за наркотици кризата за хероин, която беше настъпила през последните 2 години, е към края си, защото на пазара отново започва да се завръща най-коварната дрога. Първите данни за завръщането на кафявия прах са от Ямбол и Хасково. Според европейски експерти през 2011 г. големи количества са били насочвани към Русия и Китай, за да се разработи там пазарът и каквото остане, е влизало в Европа.

Затвор за еднократна доза предвижда проектът за нов Наказателен кодекс, който беше приет от Министерския съвет. Това следва от премахването на института „маловажен случай“, когато някой бъде спипан с наркотици. В момента според член 354а от НК при притежание на наркотично вещество човек може да получи от 1 до 6 г. затвор и глоба до 10 000 лв., като алинея (5) предвижда, че в маловажни случаи, наказанието е глоба до 1000 лв. В новия проект не се предвиждат маловажни случаи.

Според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията ако предложенията за промени влязат в сила, до 2-3 години затворите ще са препълнени от хора, заловени с нищожно количество дрога. Такава репресивна политика е имало през 2006 г. и тя не е довела единствено до задръстването на съдебната система.“ 570 000 души в България някога са опитвали наркотик. Всички те биха попаднали под ударите на закона. Много от тях са ученици и тийнейджъри”, каза Анна Любенова от фондация “Инициатива за здраве”.

В същото време всеки от наркозависимите притежава по 3 пъти на ден дрога, като според експерти те имат нужда от лечение, а не затвор. struma.bg

Таблоид

Скръбна вест! Почина най-възрастният мюсюлманин в Неврокопско!

Published

on

Ибраим Чаталбашев си отиде днес на 102 години.

Ето какво написа за него, Айдън Мохамед бившият мюфтия на пгозапада: “Днеска се пресели за Ахирета-човекът който от 1960 г. бе опората на мюсюлманите в Гоце Делчев и региона- Ходжамъз Ибрахим Чаталбашев на 102 години.

Той бе живата история на мюсюлманите в неврокопско. Неговият дом бе винаги отворен за гости и той бе Джамията в Гоце Делчев. Той ми бе учителят и човекът който ми даваше кураж в трудните ми моменти, като мюфтия.Неговият живот и изпитания бяха живот на муджахид-борец за опазването на честта, достойнството и идентичността на мюсюлманите в региона. Аллах да му приеме саможертвата. Изпращането му за Ахирета ще е в с. Дебрен-неговото родно място, днеска в 18:00ч.след Икинди намаз.

Аллах рахмет да му дава и да го приеме като шехид-и искрен Негов раб. Всемилосърдния Алках, да го възнагради с Дженнетул фирдеус. Амин.” Пише още Айдън Мохамед. Топ Преса изразява дълбоките си съболезнования към всички опечалени.

Continue Reading

Таблоид

Над 60 000 туристи посетили Белица през миналото лято

Published

on

Община Белица привлича все повече туристи с редица интересни туристически обекти. Само през летния сезон на 2020 година през Парка за танцуващи мечки в местността Андрианов чарк в Рила планина и през планинския увеселителен парк „Rila Fun Park” са преминали над 60 хиляди туристи. Животните в центъра за реадаптация от години са магнит за наши и чужди гости.

От близо две години пък, който иска да вдигне адреналина си, отива в „Rila Fun Park”. Увеселителното съоръжение привлича вниманието и на деца, и на възрастни. То се намира на над 1200 метра надморска височина. В него са монтирани специални тръбни релси, върху тях пък са поставени двуместни колички, а максималната им скорост е до 40 километра в час.

Тези две туристически атракции далеч не са всичко, което си заслужава да се види в община Белица. Уникалната природа в района, близостта на планинския курорт Семково, историческият музей, туристическият информационен център, заведенията за хранене, вилните селища, гостоприемните хора също са причина да посетите красивото градче, в което не спира динамичното развитие на туризма.

Continue Reading

Таблоид

Проф. Рачев: Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години

Published

on

Поне до 13-14 август времето в България ще се запази същото и ще бъде все така горещо с максимални температури около 40 градуса. Това каза климатологът проф. Георги Рачев по bTV. През цялото време не се очакват валежи.

Само Балканите от цяла Европа поемат новата вълна на жега, идваща от Африка, коментира той. „Времето е единствено и само за море, не виждам какво друго може да се прави“, коментира специалистът.

„Ако съдим по горещниците, зимата ще е най-студената от 100 години“, това каза проф. Рачев, позовавайки се на народното вярване, че след горещо лято идва студена зима. Той обаче уговорката, че миналата година е имало същите предпоставки, но сериозно падане на температурите нямаше.

Климатологът използва случая да подчертае, че лошото време има и добре страни. Зимните и пролетните валежи са напълнили язовир „Камчия“, от който се черпи вода за Черноморието. „Ако не беше валяло, сега там нямаше да имат вода да си измият очите“, каза проф. Рачев.

Continue Reading

Таблоид

Атракционни пътувания през август ще има с теснолинейката Септември – Добринище

Published

on

Точно 100 години след първата копка за изграждане на теснолинейката през 1921 г., тя е препълнена с усмивки от всички краища на страната и света. И понеже на 1 август се навършват 95 години от заминаването на първия влак по линията въобще, Гражданско сдружение “За теснолинейката” нарече този август “МЕСЕЦ НА ТЕСНОЛИНЕЙКАТА”!

И за да бъде отбелязан юбилеят, както подобава, и всички желаещи да се включат, предстоят 5 специални атракционни пътувания през август – на 1-ви, 7-ми, 14-ти, 21-ви и 28-ми. Това съобщи Кристиан Ваклинов от Гражданско сдружение“ За теснолинейката“.

На изброените дати ще може да пътувате с специален влак до най-високата жп гара на Балканите, с нетрадиционни спирания на не толкова познати спирки. Влакът ще включва освен обичайните пътнически вагони, и товарни, каквито смесени композиции са били ежедневие по линията до спирането на товарното движение в началото на века. За да бъде удоволствието по-голямо, ще има и добре зареден бюфет-вагон.

Тръгване от Септември в 10:45 ч. със следните специални спирания: на гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката, гара Велинград, гара Цветино – една от най-колоритните по маршрута и за фотопауза в дивата местност край спирка Света Петка където в миналото парните локомотиви са зареждани с вода. Престой от час и половина (90 мин.) на най-високата гара на Балканите – Аврамово, за снимки, разходка и пикник сред планинската прохлада и борови сенки.

Обратно ще спрем на новата планинска спирка Стоян Митов, открита в чест на 100-годишнината от приемането на закона за построяване на теснолинейката, както и на спирка Велинград-юг, разположена в непосредствена близост до известния велинградски парк „Клептуза”, обясни Кристиан Ваклинов. Пристигане в Септември: 18:35 ч. Билети за първата дата вече се продават на гарите София, Септември, Пазарджик и Пловдив – двупосочни за целия маршрут Септември-Аврамово-Септември, на цена от 45лв. Повече информация на 0892288220.

Continue Reading
loading...

Facebook

КАЛЕНДАР

ПОПУЛЯРНИ