В отговор на въпрос на Емил Радев стана ясно: Днес ЕК приема нова стратегия за борба с организираната престъпност

Темата за корупцията ще присъства в новата стратегия за борба с организираната престъпност, която Европейската комисия ще приеме днес заедно със стратегия за борба срещу трафика на хора. Това стана ясно в отговор на въпрос на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев относно плановете на ЕК за цялостна общоевропейска стратегия за борба с корупцията. Новината съобщи Флориана Сипала, ръководител на отдела на ЕК за политика в областта на борбата с организираната престъпност и наркотиците. Тя взе участие в заседанието на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи в Европейския парламент, на което в късния следобед вчера бе дискутиран първият преглед на прилаганата от ЕС Конвенция на ООН срещу корупцията.

„Вярно е, че в годишния доклад за върховенството на закона се разглежда и корупцията, но дали това е достатъчно?”, попита риторично Емил Радев, поставяйки отново на дневен ред необходимостта от стратегия за борба срещу корупцията както на европейско ниво, така и в отделните държави-членки. „От изготвения през 2014 г. доклад на ЕК, по който работиха независими експерти и неправителствени организации, стана ясно, че проблемите с корупцията са разпространени навсякъде в ЕС”, отбеляза българският евродепутат, като припомни, че този анализ се е оказал неприемлив за някои държави-членки и ЕК отказа да публикува втори доклад.

„В своето съобщение от декември 2020 г. ЕК посочва напредък по отношение на законодателството за борба с изпирането на пари, обществените поръчки, защитата на лица, подаващи сигнали, и възстановяването на активи. Въпреки това все още очакваме пакета за борба с изпирането на пари, който беше предвиден за първото тримесечие на тази година”, изтъкна в изказването си Радев, който е зам.-председател на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП.

Флориана Сипала запозна евродепутатите с подхода на ЕК за извършване на преглед на прилагането на Конвенцията на ООН срещу корупцията (UNCAC). Като единствената регионална организация, която е страна по конвенцията, ЕС трябва да оцени как неговите правила и практики са съобразени с антикорупционните принципи, цели и изисквания съгласно международния договор, за да идентифицира необходимите законодателни, институционални и практически реформи.  По думите на Сипала, ЕК трябва да направи прегледа преди специалната сесия на ООН през юни, посветена на борбата с корупцията.

Конвенцията на ООН срещу корупцията, която обхваща 187 държави, е единственият правно обвързващ международен договор за борба с корупцията. Документът има за цел да подобри мерките за предотвратяване и борба с корупцията, да насърчи международното сътрудничество и техническата помощ в тази сфера.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене