Разширяват кооперативния пазар в Благоевград

По-добри условия и повече площ за разполагане на своята продукция ще имат земеделските производители от Благоевградско. Това предвижда изготвеният идеен проект за изграждането на нова църква в центъра на града, в района на тържището. По този начин се опровергават слуховете, че заради строежа на храма ще се намалят площите и това ще затрудни търговията. „В момента кооперативнитя пазар е разположен върху 900 квадратни метра, а нашата цел е да увеличим площта му на 2400 квадратни метра. Ще има и два паркинга за около 50 автомобила за по-голямо удобство на продавачи и купувачи”, заяви днес зам.-кметът по строителството Венелин Трошанов. Той уточни, че това е един от вариантите, но предстои и цялостно проектиране, като ще се обяви конкурс.

Дали обаче това наистина ще се случи? Доста благоевградчани смятат, че не там е мястото на бъдещия храм. Аргументът им е, че не може църквата да в такава близост с пазара. Според тях изграждането на храма ще затрудни придвижването в района и достъпа да кооперативния пазар. Този въпрос така и не успя да обедини благоевградчани и мненията са разделени.

Очаква се първата копка на строежа на новата църква „Свети Мина” да бъде направена на 15 август тази година. Храмът наподобява по архитектура прочутата църква „Света София” в Истанбул. Светата обител ще бъде вдигната в района на селскостопанския пазар в града. Преди време имаше идея храмът да е в бившата казарма, но сегашното общинско ръководство иска да се изпълни волята на покойния вече Неврокопски митрополит Натанаил. Преди години той освети мястото край пазара и благослови бъдещото строителство на църква точно в този район.

Приетото предложение е за площ на имота е 1658,459 кв.м със застроена площ от 489,445 кв. м. и разгъната застроена площ от 589 кв. м., което според Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим е един не много голям, а среден храм, имайки предвид това, че ще бъде централен. Планира се строителството да завърши до 2,5 години.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене