Защо Благоевград остана без депутат от ГЕРБ?

На изборите отпреди дни ГЕРБ в Благоевградска област постигна един от най-добрите резултати в цялата страна и очаквано вкара четирима депутати в 45-ото Народно събрание. На фона на останалите области в Пиринско партията на Бойко Борисов удържа фронта и запази лидерски позиции, благодарение на внушителния брой преференции, събрани от основните играчи в кандидатската листа. Но без този вот картината би придобила други не толкова оптимистични нюанси.

В тези избори областният център остана без свой представител от ГЕРБ в следващия парламент. Това не изненада никого, особено редовия актив на местните структури, които предчувстваха, че нещата не вървят надобре. И макар на пръв поглед изборният резултат да е добър, под повърхността остават скрити стари проблеми, които, ако не бъдат решени, ще избухнат като мини.

Ние сме единни и затова сме силни – това беше най-често повтаряната мантра по време на цялата предизборна кампания от кого ли не от благоевградския ръководен актив. На официалното представяне на кандидатдепутатската листа на ГЕРБ, на въпрос как ще разсеят слуховете, че са разединени, областният лидер Андрей Новаков призна, че има търкания в местните редици, но те са дребни и няма да повлияят на крайния резултат. И посочи присъстващите в „22 септември“ – водача на листата Росен Желязков, общинския председател Росица Димитрова, бившия лидер Йордан Андонов и човека, създал партията в региона – Костадин Хаджиагаев.

„Силни и обединени сме, целта ни е да постигнем по-добр резултат от предходните избори“, допълни тогава Новаков и си пожела спечелени шест депутатски мандата.

Въпреки уверенията, че всичко е точно, „зад ъгъла“ на зала „22 септември“ всеки пое по своя път, преследвайки своя интерес.
Няколко дни по-късно в областния център бяха отворени три предизборни щаба в Благоевград. Областният щаб се ръководеше от Андрей Новаков и Даниела Савеклиева, в общинския щаб работеше Росица Димитрова, а кандидат-депутатът Илиян Георгиев отвори свой собствен офис. Трите мозъчни тръста така и не успяха да се задействат в синхрон и въпреки усърдната работа, така и не успяха да постигнат синергията, за да добутат поне един от основните благоевградски играчи до парламента.

През целия предизборен месец тукашните кандидат-депутати на ГЕРБ не се показаха заедно пред благоевградските избиратели. Всеки работеше на своя фронт и имаше собствена предизборна платформа, която показваше пред своя публика. Нито един от тях не заложи на силно медийно присъствие, за разлика от останалите кандидати за народни представители от областта. Да не говорим за Стоян Стоев от Сандански, който направи показно за активна и съдържателна кампания не само в местните медии, а и в социалните мрежи.

За разлика от своите колеги от региона, благоевградските кандидати не успяха да направят дори истинско закриване на предизборната си кампания, което бе претупано набързо. Така никой от съгражданите им нито ги видя, нито ги чу на каквото и да е събитие, организирано от някой от трите действащи тук щабове.

Ние сме силни и сме единни – това уверение прозвуча неискрено и от лидерите на местните структури. През цялата кампания нито един път те не застанаха един до друг, за да покажат, че наистина действат в синхрон и си имат доверие. Разделителната линия между ръководствата пролича още в началото, когато бяха назначени, тя остана видима и в дните преди парламентарния вот. А откриването на няколко предизборни щаба допълнително подсили съмненията, че различията са налице.

През цялата кампания в града обикаляха слухове и обвинения кой на кого е човек, кой от кого е зависим и какви интереси защитава. Липсата на всякакво доверие помежду им предрече резултата – Благоевград не можа да вкара свой депутат от ГЕРБ в парламента.

Безспорно тримата основни партийни претенденти за 45-ото Народно събрание от Благоевград бяха Илиян Георгиев, Ивайло Златанов и Йордан Андонов. Очакванията бяха, че те ще се разберат тихомълком помежду си и ще обединят сили да работят само за един от тях, за да постигнат силен резултат и да вкарат поне един в парламента. Нищо от това обаче не се случи. Всеки си водеше своя кампания, всеки поотделно се презентираше и резултатът е налице.

Отгоре на всичко в листата на ГЕРБ се появи и Димитър Урдев, уж като човек от гражданската квота, който допълнително размъти водата. Доколко Урдев е от гражданската квота е отделен въпрос, тъй като политическата му кариера тръгна от някогашната Евролевица, после пък изкара няколко мандата в общинския съвет от партия Земеделски съюз „Александър Стамболийски“. Защо той беше включен в листата на ГЕРБ, с чии протекции и доколко му пука за политиките на ГЕРБ, никой от тази партия не обясни. Факт е обаче че Димитър Урдев единствен мина кота 3000 от благоевградските основни претенденти за следващото Народно събрание. С това той показа, че е имал силна подкрепа от някого, не толкова от средите на ГЕРБ, а извън партията.

Изборите минаха, депутати нямаме, а предизборните щабове потънаха в тишина. Благоевград остана без свое лоби от ПП ГЕРБ в следващия парламент и ще трябва да разчита на четиримата народни представители от Симитли, Петрич, Банско и Сандански, за да защити свой мащабен проект. Но те са поели ангажименти първо към своите си избиратели.

Оттук насетне е важно в каква посока ще поеме ГЕРБ в Благоевград – дали ще лежи на лаврите на изманния резултат от изборите, който се оказва, че не е толкова впечатляващ, като се махнат преференциите, или пък ще започне да работи за истинско обединение и възраждане на местните структури.

Още повече, че Благоевград може да се окаже и пред още едни избори, ако, разбира се, ВАС най-накрая реши да се произнесе по делото с Румен Томов, казус, който брадясва от февруари месец. Защото ако утре върховните магистрати решат да отстранят настоящия градоначалник, много бързо ще трябва да се проведе и частичен вот.

А ГЕРБ-Благоевград дали има готовност за такива избори и дали вече се е обединила около един свой силен кандидат-кмет?

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене