Дядо и внуче Георги Захаринови от село Яхиново, са №1 на национален конкурс на Исторически музей-Батак!

Гордостта на Дупнишко-дядо и внуче Георги Захаринови от село Яхиново, са №1 на национален конкурс, организиран от Исторически музей- Батак. Дуото е отличено със специалната награда за атрактивно представяне на емблематичното „Защитата на Перущица“. Отделно от това, малкият Георги печели първо място в своята възрастова група с „Възпоминания от Батак“. Артистичната двойка очаква наградата си на 15 май, когато ще бъде награждаването. В конкурса „От Батак съм, чичо…”, посветен на 145 години от Априлското въстание, вземат участие деца от цялата страна, а също и българчета, живеещи зад граница. Артистичността на двамата яхинци обаче няма как да остане незабелязана. Конкурсът се организира в знак на почит към саможертвата на батачани за свободата на България, тази година се е провел онлайн.

Цяла България днес говори за Георги Захаринов старши и младши. Във вчерашния епизод на „България търси талант“ те обраха точките със своето изпълнение и трогнаха до сълзи журито на предаването.

От година малкият Гого е неизменна част от тържествата в Дупница, където вече е добре познат. Пременен в четническа униформа, на 2 юни миналата година той беше голямата атракция на церемонията в чест на Христо Ботев. След тържеството кметът на община Дупница Методи Чимев покани в кабинета си малкия рецитатор и родителите му.

Навръх 6 септември дядо и внуче представи монолог на цар Иван Шишман. Следващата им изява беше на празника на града с „Убийство“ от Чудомир.
През есента семейство Захаринови получава обаждане от „България търси талант“. Оказва се, че предаването стигнали до тях, след като провели проучване. От читалището в Дупница им препоръчали двамата артистични Захаринови.

 

На сцената вчера те представиха стихотворението „Мъртвото момченце“ от Назъм Хикмет, като акцентът е насочен към трагичната съдба на децата бежанци, загинали в Средиземно море. Бащата на Гого- Методи, обясни, че в оригинал стихотворението е „Мъртвото момиченце“, но дядото е преработил текста за изпълнението на своя внук. Захаринов старши участва с дикторски текст. Малчуганът е наследил именно от него артистичната си натура и вече от 2 години усилено заучава нови текстове под диригентската палка на дядото. Той пък е работил като минен техник, но сърцето го е теглило към сцената. На времето е участвал като актьор в театъра в Дупница. Занимавал се е също и с режисура. Сега е най- щастливият режисьор, защото режисира внука си и му партнира в изявите.

Скоро Топ Преса ще ви представи малкият Гого във видео интервю!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене