“Дървари” заредиха с десетки кубици дърва за огрев семейството на Исмаил Атипов от Рибново, спонсор на започналия четиридневен сюнет

С коне, магарета, мулета и коли “дърварите” от гърменското с. Рибново стартираха 4-дневните тържества, посветени на най-вълнуващия местен празник – сюнета. Всички четирикраки и джипове бяха натоварени с дърва за огрев за младото семейство на Исмаил и Кимиле Атипови , които тази година организираха сюнета онлайн от Испания, където живеят.

Традицията да се осигури топлина за хората, поемащи организацията и финансирането на сюнета, е началото на сериозна програма, чийто пик са обрязване на малките момченца от селото и т.нар. “мазни” борби в неделя.

Завчера улиците на Рибново се изпълниха и с “бабураци” , които са мюсюлманската разновидност на кукерите. Колконджори, стопани, духове, хора със странни маски, символизиращи различното, и какви ли не причудливи създания, танцуващи под звуците на зурните, станаха невероятна атракция за десетките гости на селото, които вече започнаха да прииждат от различни краища на страната.

Припомняме, че Исмаил и Кимиле са двама млади и безкрайно влюбени един в друг жители на две села в Гърменска община. Пред “Струма” Исмаил сподели, че никога няма да забрави как двамата се запознали – негов братовчед го помолил да отидат до с. Рибново, “да откраднат една гелина”, тоест невеста, и в дома на момата Исмаил видял до вратата “едно красиво и притеснено създание, бузичките й бяха червени и това не беше отражение от пуловера, защото той беше жълт, а останалото се случи от само себе си”. Година по-късно двамата вече са семейство, още 9 месеца след това с Кимиле пътуват към болницата в Благоевград, за да роди младата жена, и Исмаил си дава обет, че ако му се роди момченце, той ще поеме разходите по сюнета на цялото село.

Може да бъде изображение с 3 души, стоящи хора, кон и на открито

Може да бъде изображение с 1 човек, standing и на открито

Може да бъде изображение с 3 души

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене