Как да осигурите на маратонките си по-дълъг живот

Маратонките най-активно се използват в различните видове спорт. Те особено важни при бягането.

Амортизиращата пяна помага да поемат многократното въздействие, което тялото ви оказва по време на тренировка, а здравата гумена подметка ви дава подобрено сцепление и добавя издръжливост на обувката. Много популярни маратонки са създадени, за да преминат през дълги тренировъчни периоди, докато други са оптимизирани, за да ви помогнат да се състезавате по-бързо.

Независимо какви маратонки купувате, те все пак не издържат вечно. Удължаването живота на маратонките е лесно с подходяща грижа.

Ето седем начина да помогнете на маратонките си да ви служат по-дълго и да поддържате краката си щастливи, докато тренирате:

  1. Сменяйте няколко чифта маратонки

Точно както тялото ви има нужда от почивка, така и обувките имат нужда от определен брой дни за почивка. Когато пяната се компресира и се поти, се нуждае от време, за да се възстанови и да изсъхне. Ако имате втори чифт обувки, първият чифт може да „почива“, докато използвате другите. Допълнителен ден или два без употреба помага на обувките ви да издържат по-дълго.

Освен това, ако използвате два различни модела обувки, фината промяна в размерите на подметката може да ви помогне да работите върху други малки мускули в краката и ходилата.

  1. Изсушете ги

Ако преминете през дъждовна буря, кална пътека или поток – или просто се потите много – ще се окажете с подгизнали обувки. Подобно на почивката на обувките ви, за да оставите пяната да се декомпресира, важно е да им позволите да изсъхнат, защото мокрите обувки ще започнат да миришат и като цяло да се усещат по-груби.

Един лесен начин да изсушите маратонките си е да премахнете стелката, да ги оставите настрана, където лесно могат да изсъхнат и да натъпчете обувките с нещо абсорбиращо, като вестници или хартиени кърпи. Оставете ги да престоят няколко часа или за една нощ и след това извадете хартията. Можете също така да оставите хартията да изсъхне след това и да я използвате повторно няколко пъти.

Ако не сте се абонирате за вестник, потърсете безплатни рекламни брошури за хранителни магазини. Просто изберете вестникарска хартия, а не лъскаво списание. Дръжте купчина хартия под ръка за дъждовни дни или ако много се потите и редовно трябва да абсорбирате влагата от обувките си.

Ако обувките ви са в кутията пълна с хартия, пазете я! Вече е идеалният размер и текстура, за да абсорбира излишната влага. Вашият местен магазин вероятно има огромна купчина хартия, която биха били доволни да ви дадат.

  1. Защитете ги от външните условия

Не оставяйте обувките си на верандата, за да се пекат на слънце в продължение на дни. Слънцето ще им помогне да изсъхнат, но също така ще започне да разгражда материалите, ако ги оставите прекалено дълго.

Освен това, въпреки че е удобно да имате резервен чифт маратонки в багажника си, голямата разлика в температурите може да им навреди и там. Не оставяйте детето, кучето си или маратонките си за дълго време в колата си. По разбираеми причини също не искате да ги изоставяте на дъжда или снега.

  1. Почистете ги, ако трябва, но никога не слагайте маратонки в сушилнята

Някои хора са истински педанти по отношение на чистотата на обувките си, но дълбокото почистване не винаги е необходимо.

Много бегачи предпочитат да държат обувките си далеч от  пералнята и да ги почистват на ръка – ако изобщо ги чистят. Ако задължително трябва да изперете маратонките си и не искате да използвате стария метод с парцали и четки за зъби, пералната машина е допустима само ако използвате студения цикъл. Горещите температури могат да повредят лепилата, които се използват при обувките, и ще съкратят живота им.

Ако изперете маратонките си, не ги слагайте в сушилнята. Топлината ще ги повреди. Вижте правило 2 за това как да изсушите обувките си.

  1. Следете разстоянието, което изминавате в маратонките

Маратонките за бягане трябва да се сменят на всеки 300-500 км, в зависимост от фактори като вашето тегло, модел на крачка и колко издръжливи са те.

Проследяването на вашите километри може да изглежда трудно, но е по-лесно, отколкото си мислите. Ако поддържате дневник за тренировки, обърнете внимание, когато вземете нов чифт за първото им използване, и изчислете пробега си по седмица или месец. Ако използвате GPS часовник, сдвоете го с добър цифров дневник за бягане, който ви позволява да проследявате пробега на обувките си с малко усилия.

Някои от най-добрите изпълнявани приложения могат да проследяват пробега на няколко чифта маратонки и те ви позволяват да посочите кой чифт сте носили за всяко бягане, когато се качва. Вие трябва да решите какъв е максималният пробег и програмата ще ви уведоми, когато обувките достигнат своята граница. Това също може да ви помогне да следите кои обувки са най-трайни.

Може да изминете 400 мили и да откриете, че любимият ви чифт все още е стабилна и пълна с живот. Или може да откриете, че някои модели не издържат толкова дълго, колкото други. Проследяването на километрите ви ще ви помогне да защитите тялото си и да помните колко дълго издържат маратонките ви .

  1. Носете ги само за бягане

Да, маратонките ви за бягане са супер готини, но ако бягате с тях и ги носите из града през целия ден, излишните километри ще се добавят и ще намалят дълготрайността  им. Това се наблюдава предимно при маркови мъжки маратонки.

Не забравяйте, че обувките трябва да си почиват. Ако толкова обичате маратонките си, вземете няколко чифта: един за бягане и един за ежедневието. Ако имате няколко варианта, можете да ползвате максимално маратонките за бягане на тренировки и състезания и да запазите свежи своите дамски кецове за излизане.

  1. Използвайте маратонките за бягане по предназначение

Има разлики между маратонки за бягане на пътека, маратонки за бягане, състезателни маратонки. Така че, не забравяйте да ги използвате за това, за което са създадени.

Всички тези маратонки са специално проектирани за определена цел и повърхност. Обувките за пътеки имат свръхестествени гумени уши, които са създадени да издържат на мръсотия и скали, но ще се износят по-бързо върху асфалт и бетон.

Състезателните обувки са предназначени за бързо бягане за ограничен период от време. Те няма да издържат толкова много, че да ги използвате и за тренировка. Сменяйте маратонките си и ги използвайте за целта, за която ги е създал дизайнерът. Наистина има значение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене