До 3 пъти в годината! Частните клубове в Благоевград с право да не плащат наем за открити площи за културни и образователни събития без билети

Частните танцови и музикални клубове, театрални формации и образователни школи и сдруженията с нестопанска цел, регистрирани на територията на община Благоевград, ще имат право да ползват безплатно до 3 пъти в годината общински открити площи, площади и улични платна за културни и образователни събития, ако не продават билети и не извършват търговска дейност. Същата възможност ще имат и всички институции и звена на общинско подчинение, училища и детски заведения. Решението бе гласувано от местния парламент на Благоевград, който одобри предложението на кмета инж. Румен Томов за промени в Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цените на услугите. При продажба на билети за събитията пък организаторите ще плащат 50% от таксата, определена от местния парламент, за наем на открити площи.

Същият бонус се дава и на творци – художници и занаятчии, които членуват в творчески съюзи или камари на територията на общината, както и на Драматичен театър „Н. Вапцаров“, който е на държавна издръжка, но се подпомага финансово и от общината.

В наредбата специално се регулира и ползването на зала „Яворов“, която със седящите 530 места е най-голямата в Благоевград, и за репетиционната към нея. За 1 час без отопление таксата за ползването й става 240 лв. с ДДС, а с отопление – 360 лв. За 2 часа тарифата съответно е 350 лв. и 420 лв. с отопление, като за ползване на озвучителната уредба допълнително ще трябва да се плати 120 лв. с ДДС. При извънредна обстановка в страната таксите са наполовина. Ползването на репетиционната зала допълнително се таксува, като 1 час без отопление ще струва 12 лв., с отопление с ел. енергия – 18 лв., а с парно – 30 лв.

Промените в наредбата влизат в сила след около месец, ако не се обжалват от областния управител.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене