Вижте кои депутати от Пиринско влизат в новия парламент

Централната избирателна комисия обяви тази сутрин окончателни резултати за Първи многомандатен избирателен район – Благоевград, при 100% обработени протоколи. Крайните официални резултати са:

Коалицията „ГЕРБ-СДС” е на първо място в област Благоевград, с получени 53 641 гласа или 34,94%.

Втори са  „Има такъв народ”, за които са гласували  23 014, което прави 14,99%.

На трето място са ДПС , с получени  20 812  гласа или с 13,55%.

За „БСП за България“ са гласували 19 318 избиратели, което е 12,58% и й отрежда четвърто място в региона.

ВМРО  има 10 120 гласа или  6,59%

Демократична България има 7 837 гласа или  5.10%

„Изправи се! Мутри вън!”  има 4 607 гласа или 3%.

Единствените неизвестни засега остават около разпределението на 11-те депутатски мандата за областта. Кои депутати ще представляват Благоевградска област в 45-ото НС?

Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще бъде представена в следващото Народно събрание най-малко от четирима депутати.

Първият сигурен народен представител е водачът на листата – Росен Желязков, бивш министър на транспорта. В новия парламент влиза и досегашният депутат Стефан Апостолов от Симитли, който има рекорден брой преференции – 9 507. С голям брой гласове в своя полза и място в 45-ото НС е и Александър Мацурев от Банско, който влиза в парламента за втори пореден мандат. Четвъртият сигурен народен представител от „ГЕРБ-СДС“ е петричанинът Георги Динев, който също беше част от 44-ото НС.

Петият мандат за водещата политическа сила засега не е сигурен. Той зависи от преразпределението на гласовете. Ако обаче коалицията все пак получи пети представител – то той ще бъде за шестия в листата – Стоян Стоев от Сандански.

ПП„Има такъв народ“ засега е с два сигурни мандата. Влизат водачът Илко Стоянов, който бе заместник-кмет на община Петрич и дългогодишен общински съветник в Благоевград, и вторият в листата – Георги Попов от Благоевград, който работи в „Топлофикация“ – София. Партията е с голям шанс и за трети мандат, който ще бъде в полза на стоматолога Христо Гушков от Сандански.

Интересна е картината при третата политическа сила в областта – Движението за права и свободи.

Там до вчера най-много гласове имаха първите двама в листата – Халил Летифов и Йордан Цонев, но тази сутрин, при окончателните данни на ЦИК, се оказа, че третият в листата Елхан Кълков от Сатовча – досегашен народен представител, измества със 17 преференции повече втория в листата.  Според Устава и централата на ДПС обаче, на играта с преференции не се гледа с добро око, и не е изключено Кълков не само да не получи мандат, а и да бъде санкциониран от партията.

На тези парламентарни избори „БСП за България“ се нарежда четвърта по сила в областта.

На този етап коалицията има сигурен един мандат, който ще бъде за водача на листата – проф. Георги Михайлов от София.

Ако левицата получи при преразпределението и втори мандат, той ще бъде за досегашния депутат от Гоце Делчев – Богдан Боцев.

Общинският председател на БСП в Благоевград – Любен Милев, до снощи имаше най-голям брой преференции, но с оповестяването на крайните резултати от ЦИК тази сутрин, сметките показват, че Боцев има с 64 гласа повече.

„Демократична България“ получава в Пиринско един мандат.

Ако генерал Атанас Атанасов – съпредседател на обединението, който води едновременно в Благоевградска област и в 23-и МИР – София, предпочете да представлява столичния многомандатен избирателен район, то ще отстъпи място в парламента на втория в благоевградската листа – Иван Димитров.

Димитър Делчев от КП „Изправи се! Мутри вън!“ остава извън следващото Народно събрание. Коалицията получи едва 3% подкрепа и гласовете в нейна полза ще бъдат разпределени към други политически формации.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене