Срамна избирателна активност в Община Благоевград!

Оказа се, че нито епидемията от коронавирус, нито дъждовното време се отразяват толкова негативно на избирателната активност в Пиринския край. 41.74 % е тя в област Благоевград към 17.00 часа, съобщи Йордан Симонски, зам.-председател на Районната избирателна комисия. За сравнение – към този част на парламентарните избори през 2017 година избирателната активност в Пиринско е била 39,83%.

Най-висока сега е избирателната активност в Банско – 59.60, следва Белица с 59.57 и Симитли с 55.04. Най-малко гласоподаватели са упражнили правото си на вот в Благоевград – 31.99.

В останалите общини положението е следното: Гоце Делчев – 43.65; Гърмен – 52.32; Кресна – 54.74; Петрич – 34.67; Разлог – 54.90; Сандански – 44.62; Сатовча – 40.88; Струмяни – 49.13; Хаджидимово – 49.95 и Якоруда – 53.61.

Симонски уточни, че пред много секции в областта има образували се опашки от чакащи. Жалбите и сигналите до този момент са много, заяви още той. По думите му голяма част от тях са безсмислени и свързани с наличието на плакати в близост до избирателни секции.

Най-сериозни остават двата сигнала за купуване на гласове от селата Мосомище и Господинци, но към момента няма информация какво е установила прокуратурата. Очаква се и Районна избирателна комисия да излезе с решение по двата сигнала.

Не липсват и сигнали, свързани с агитация в изборния ден. Най-често става дума за кметове, които призовават хората да дадат гласа си за определена партия или преференциален номер.

Районна избирателна комисия – Благоевград и Регионална здравна инспекция – Благоевград са направили и проверка по сигнал, че член на СИК е бил в контакт с болни от коронавирус. Оказало се е, че сигналът е нереален, тъй като лицата, с които се твърди, че е общувал, са настанени в COVID отделение.

По отношение сигналът на една от политическите партии, че в секция в Разлог има списък с имена, номера на лични карти и ЕГН-та на хора, проверката на РИК е установила, че това е помощен списък от ГРАО.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене