Граничен полицай засне нови три мечета край пътя в района на село Бръщен

Граничен полицай засне с телефона си три мечета и майка им край пътя в района междудоспатските села Бръщен, Црънча и Барутин. На видеоклипа, който обикаля социалните мрежи, ясно се вижда как трите мечета се катерят по дърво между пътя и реката, следени от майка си. Когато вижда човека, мечката се изправя на задните си крака и с ръмжене извиква и прибира мечетата си през реката в гората. Граничният полицай Боян Метов обяснява, че е заснел мечетата, за да предупреди хората като минават, че те обитават този район, възможно е майката да ги защитава и да се пазят както мечетата, така и хората.

В същия район миналата година бяха намерени изоставени три мечета, които бяха спасени от екоинпекцията в Смолян и бяха настанени в гръцкия център „Арктурус“, който има опит в реадаптацията на кафяви мечки. След като бяха отглеждани там една година, те бяха пуснати тези дни в резерват в централния ни балкан с помощта на фондация „Четири лапи“. Трите мечета имат нашийници, с които 18 месеца ще се следи тяхното движение и живот.

Подобна акция за връщане на мечета в природата се прави за първи път у нас, заявиха от МОСВ. В Доспатско предполагат, че майка им е родила наново следващата година още три мечета, след като е загубила миналата година рожбите си./Марица.бг.

На снимката горе: Миналогодишните мечета, когато бяха открити сами през април м.г.

Клипът на граничния полицай Боян Метов с новите три братчета мечета и майка им може да видите тук: 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене