ТРЕСКАВА ПОДГОТОВКА ЗА ИЗБОРНИЯ ДЕН!

Училищата в Благоевград обособиха секциите, но директори не знаят имат ли отговорности и ангажименти, след като за разлика от детските градини нямат заповед

В 8 от 13-те детски градини и в почти всички училища в Благоевград, с изключение на 3 гимназии, тече трескава подготовка за вота в неделя. Първите в страната ни избори по време на пандемия следва да се проведат при спазване на утвърден здравен протокол, който е изпратен на директорите. В указанията от 12 страници подробно са описани мерките и действията по отношение на сградите, в които се намират секции, членове на комисии, застъпници, избиратели при преброяване на бюлетините…

Така например в протокола на МЗ е упоменато, че трябва да бъдат осигурени дезинфектанти с вирусоцидно действие и да се извършва периодична дезинфекция на конфликтни точки в избирателната секция, да се осигури контрол на входове за пропускане и насочване на ограничен брой избиратели. По стаите трябва да има кошове, по възможност с педал и капак, и помещенията да се проветряват за по 5-10 минути на всеки час. В указанията обаче не е посочено кой ще извършва въпросните периодични дезинфекции, кой ще осигури препаратите или пък при нужда ще измерва температурата на хората, при положение че в самите комисии няма определен здравен специалист, а медицинските лица на образователните институции не са ангажирани.

Неяснотите се породиха и от факта, че до детските градини е изпратена заповед от общината, но училищата не са получили разпореждане да участват в изборния процес

Директорката на ДГ 8 „Вечерница” Катя Низамова коментира, че при предишни избори са имали само ангажимент да отключат и заключат сградата, или просто да я предоставят за ползване. Сега обаче е постъпила заповед от общината детските градини да осигурят персонал за изборите.

„Определили сме трима помощник-възпитатели, които в неделя ще бъдат тук, ще помагат на комисиите и ще се включат в дезинфекцията”, каза К. Низамова и допълни, че макар и неофициално, са получили уверения от общината, че хората от персонала ще получат финансови компенсации за извънредния си труд в почивния изборен ден. Също така от местната изпълнителна власт са разпратили по детските заведения торби с лични предпазни средства и дезинфектанти.

Неяснотите се породиха и от факта, че до детските градини е изпратена заповед от общината, но училищата не са получили разпореждане да участват в изборния процес

„По принцип ние нямаме отношение към самите избори, само предоставяме сградата. Сега на добра воля смятаме да запалим парното, още повече че се очакват ниски температури. Ще напълним и диспенсърите с дезинфектант”, сподели директорът на НХГ М. Митов, където има две секции.

В ІV ОУ с шест секции също мислят да изпратят един човек от помощния персонал и да подсигурят дезинфектант по стаите.

„Готови сме, подредихме масите и столовете в стаите, където са 6-те секции, осигурили сме и едно допълнително помещение, а също и топла вода, сапун по санитарните възли. Определили сме и изолатор. За такъв, ако се наложи, ще се ползва здравният кабинет”, коментира зам. директорът на ІХ ОУ Богдана Костадинова и допълни, че в сряда от общината са доставили 6 торби с лични предпазни средства и дезинфектанти.

По отношение на ангажираността на хора от персонала Б. Костадинова разясни, че самата тя ще бъде на разположение. В събота малко след 16 часа ще бъде в училището, когато ще дойдат и служители от общината за разпределяне на материалите по секции. В неделя също ще е на линия, за да оказва съдействие при нужда. В понеделник в ІХ ОУ ще посрещнат и малките си ученици от подговителната група. Те се обучават и възпитават в отделно крило в сградата, със самостоятелен вход. В този смисъл изборите няма да повлияят на възобновяването на присъствените занятия.

Цялостна организация е създадена и в VІІІ СУ, където има най-много секции, общо 13. Там в неделя на работа ще са 8 души от помощния персонал плюс домакина при нужда. Те ще насочват гласоподавателите към секциите, ще оказват съдействие, ако е необходимо, и ще участват в периодичната дезинфекция.

„В крайна сметка, независимо дали става въпрос за родители на наши ученици, или не, ние сме длъжни да осигурим необходимите условия”, заключиха от ръководството на училището с най-много секции.

Своеобразна оперативка с помощния персонал преди дни проведе и директорът на V СУ Мария Тричкова. Там са ситуирани 6 секции. Служители на училището, разпределени на две смени, ще дежурят в неделя, като параджията също е инструктиран кога да заработи отоплителната система.

„Не само за настоящите избори, а по принцип и за предишни имаме дежурни служители, което е в наш интерес. Те следят и за това да не се чупи, уврежда училищното имущество”, каза ръководителят на V СУ и допълни, че за извънредния труд ще заплатят на персонала от училищния бюджет.

За изясняване на въпроса имат ли образователните институции преки задължения и ангажименти около изборите се свързахме с пресцентъра на общината със следните питания: Кой и как ще осъществява дезинфекцията и регламентирания здравен протокол в изборните секции в училищата, след като /за разлика от детските градини/ няма издадена заповед за включването и участието на хора от персонала? Община Благоевград ще предостави ли препарати, дезинфектанти на училища, каквито вече са разпределени по ДГ със секции? Кой ще измерва температурата на членовете на комисии и избирателите?

Пиарът на кмета Злата Ризова обясни, че цялостната организация на изборния процес е поета от община Благоевград. „Дезинфекцията навсякъде, където има секции, ще се осъществява от служители на общината и ще се провежда през два часа. Дезинфектантите и консумативите също са осигурени от община Благоевград и вече би трябвало да са получени както по училищата, така и в останалите институции, места, където ще се гласува”, подчерта Зл. Ризова и уточни, че температурата ще се измерва не на всички хора в дадена секция, а при нужда само на членове на комисии, наблюдатели, застъпниции… като това ще осъществява длъжностно лице от общината.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

struma.bg

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене