Здравният министър: В пика на третата вълна сме

За последните две седмици наблюдаваме покачване на случаите, последните дни се намираме в пика на третата вълна. Това каза здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов.

„Започваме да вървим в най-високата част на платото. Надяваме се ситуацията да остане такава последните дни”, каза още той.

„Стойностите за изтеклите 14 дни са сравними с предната вълна, поне засега. Тази е по-висока, но малко. Двете криви за почти идентични. Не можем да кажем дали това е най-високата точка на кривата, но определено се забавя”, каза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той посочи, че има разлика в хоспитализираните.Сега те са повече спрямо втората вълна и това се дължи на особеностите на английския щам, който изисква повече кислород, по-ранно приемане в болница. „На база на високата хоспитализация смъртността е по-ниска спрямо предходната вълна. В пука е била 28 на 100 000 население, сега са 21 на 100 000”, каза доц. Кунчев.

Седмичната положителност на тестовете около пика на втората вълна пък е по-ниска. Тогава е била 42% от всички направени, докато сега са 22-24%.

Министърът обясни, че натискът в лечебните заведения в лечебните заведения в страната е различен. 74% от леглата за неусложнени пациенти са усвоени и 71% за интензивните случаи. „Има възможност за увеличаване на броя на пациентите в някои болници без това да компрометира лечението на пациентите без коронавирус”, каза здравният. Най-голям е натискът в София- град, Бургас, Шумен Варна. „Системата на здравеопазването е готова за тази криза, нямаме никакви притеснения”, увери здравният министър.

Директорът на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“ проф. Асен Балтов увери, че на експоненциално нарастване на нуждата от прием на пациенти и се приемат толкова пациенти, колкото се изписват. В някои области дори новоприетите намалявали. „В Кюстендил вече случаите намаляват пациентите, които се нуждаят от хоспитализация, в Бургас също. В Пловдив и Варна обаче броят им се увеличава. Има области, които преживяваха този пик и вече са в плато, докато при другите това предстои да се случи”, коментира проф. Балтов. Той увери, че всички болници имат резерв, който не е запълнен на 100% и имат готовност да го използват.

По думите на здравния министър надеждата ни е в увеличения брой ваксинирани. Средно те са по 15 000 на ден за последните дни. Ангелов посочи, още че сме единствената държава, в която има хора които отиват за часа си за ваксинация, но се отказват, защото не е желаната от тях ваксина.

За изминалите 14 дни в ЕС България се нарежда на 5-то място и второ на Балканите със 732 заразени на 100 000 души. По отношение на смъртността сме на трето място в ЕС и първо на Балканите с коефициент 21 на 100 000.

Разликите между силна и слабо засегнатите райони пък вече са намалели, посочи още доц. Кунчев. Има 7 области със заболяемост над 800 и 7 с под 500. Най-високи са стойностите в  1018 Софи-град – 1018 и Силистра -1002. В Търговище пък са най-ниски – 281.

blob:https://www.facebook.com/23c6a988-fc18-4349-af1a-b75810a7e877

monitor.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене