Как да намерите време: 5 продуктивни идеи за четене в натовареното ежедневие

Не се отказвайте от книгите, независимо от липсата на време – бъдете изобретателни

Почти всеки от нас се сблъсква с множество ангажименти, които ни лишават от възможността да се насладим на някои наистина много любими занимания. Четенето на книги не е просто запълване на свободното време, а когато последното е в недостиг, това не бива да се превръща в основателна причина да се откажем от безценното си хоби. Просто бъдете изобретателни!

Ето някои препоръки, които ще ви улеснят в предизвикателството, а и ще ви помогнат да извлечете редица ползи от книгите:

Трябва ви план

Несъмнено да разгледаш сайтовете с предложения за книги онлайн не изисква повече от 10 минути на ден. Защо да го правите? Целта е да подберете заглавията, които биха могли да ви заинтригуват, да проследите актуалните промоции и да набележите покупките си. Вероятно има теми, които в момента са приоритетни за вас – били те свързани с отглеждането на дома, придобиването на конкретни знания или запознаване с биографията на исторически личности.

Участие в читателски групи

Сега те са в социалните платформи, а присъствието ви в тях би могло да се окаже мъдро решение. Колкото и да сте заети, често поглеждате и към смартфона, където дори случайно може да се натъкнете на мнения, идеи и ревюта на различни творби. Бързо запознаване с отзивите и дискусиите ще ви достави нужната информация, или поне ще ви даде желания ориентир, без да се налага обстойно да проучвате авторите.

Алтернативни формати

За мнозина от нас изданията на хартия са за предпочитане, но понякога можем да потърсим и алтернативи – електронни книги, аудио записи и т.н. Те също могат лесно да се впишат в натоварения ни график, за да не допускаме огромна пропаст между нас и магията на книгите.

Качествен релакс

Вечер преди сън ние продължаваме да поддържаме високи обороти, обмисляйки задачите за другия ден, или преговаряйки материал, свързан с професионалната ни изява.

Прекратете тази практика!

Позволете си почивка и оставете мозъкът да релаксира качествено с художествена литература например. Каквото и да изберете, стига да успява да ви откъсне от деловия ритъм, ще бъде доста по-ефективно и ще се отрази благотворно върху съня ви през нощта.

Дневник или бележки

Има книги, които изискват от нас концентрация и ни връщат отново, за да успеем да асимилираме пълноценно съдържанието. В такива случаи няма нищо по-хубаво от това да си водите записки. Отбелязвайте всичко важно или интересно, на което попаднете, а ако междувременно ви хрумне неочаквана идея, запишете я веднага.

А ако посетите iztok-zapad.eu, ще се пренесете неусетно отвъд всекидневните ситуации и ще откриете неподозирано вдъхновение в писаното слово.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене