Манчо Джуркин: Човек престава да бъде човек, когато спре да вярва в бялата лястовица

В село Рибново ще имат по-голямо училище, защото директорът Манчо Джуркин вижда как бялата лястовица на Йордан Йовков свива гнездо под стрехата му.

Днес той прозря като не случайна  символиката  в  емблемата на  камионите и техниката на фирма Бигла III на  която има изображение на  бяла лястовица  която кацна  в двора на СУ „Йордан Йовков“  и донесе много надежди  и  положителни емоции на целият учителски колектив, на работниците и жителите на родопското село .

Така , работата по изкопните работи  на новата част на училището са вече факт.Цялата техника и работещи   хора във фирмите изпълнители и под изпълнители са на терен и до края на тази седмица се очаква  изкопните работи  на обекта да приключат , сподели директора Манчо Джуркин. За да се използват 2-та дка земя зад училището, се налага  да се отнемат 10 000 кубика пръст, за да може да  стъпи на равно разширението на сградата, допълни директора видимо щастлив Манчо Джуркин .

Така радвайки се на символичната бяла лястовица на емблемата на строителната фирма господин директорът, макар, че е математик казва: „Слушайте песента на колелата на Сали Яшар, представете си игривия поглед на Албена, цветето на Люцкан, скъсаното палто на Серафим, търсете и вярвайте в бялата лястовица. Едно дете престава да бъде такова, когато спре да вярва в Дядо Коледа, един човек престава да бъде човек, когато спре да вярва в бялата лястовица”.

Според статистиката  до края на 90-те години в село Рибново са се раждали по 90 деца годишно, в   днешно време те са  почти наполовина – 45-50 деца, въпреки че като цяло в община Гърмен естественият прираст е положителен. Управниците на времето са проявили недалновидност, не са видели, че ще продължава недостигът на класни стаи в местното училище  което се оказа проблем и най-  лелеената мечта на директора Джуркин рано или късно да се направи модерно разширяване на  учебното заведение  в селото .

И действително класните  стаи в училището  в Рибново не стигат, налага се децата да учат в мазето,столовата  и коридорите .Това е  и причината  колективът и особено  директорът Манчо Джуркин така настоятелно в годините  да искат  да се осъществи уникалния проект изработен от  арх. Валентин Тюфекчиев .

Както многократно  писахме , в СУ „Йордан Йовков” има 16 класни стаи, а се обучават 515 ученици заедно с тези, обучаващи се в самостоятелна форма. Въпреки двусменния режим класните стаи пак  не достигат, защото имама 24 паралелки и 14 групи.  Разделени на двусменен режим, се оказва, че класните стаи  и така не достигат.

Иначе ,Манчо Джуркин е директор на училището в Рибново от 2011 г., преди това е бил заместник, още по-преди-учител, а в съвсем в началото-и ученик. Според него проблем не  само в класните стаи, а и фактът, че колективът е от 57 учители, с непедагогическия персонал стават около 80 души и всички те са принудени  да се  събират в една учителска стая.

„Проблемът има решение, аз вече видях светлината в тунела, лично министър Вълчев ме покани, след като бе разбрал за проблема ни от медиите. На срещата бе представен идейният проект за разширение на училището, а самият министър Красимир Вълчев прие присърце проблема ни ,  правителството на Бойко Борисов също така се отзова на нашата нужда касаеща  подрастващите поколения в Рибново  и така вече вярвам, че  проекта ще бъде реализиран, макар и поетапно, заяви днес Манчо  Джуркин.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене