Зам.-министърът на икономиката Стамен Янев: Сандански може да има завършена индустриална зона в следващите 4 години

През следващите 4 години ще бъдат заделени 415 млн. лв. за обособяване на индустриални зони и индустриални паркове. Проектът за изграждане на Индустриална зона – Сандански има всички предпоставки да се възползва от това финансиране. Това стана ясно по време на посвещението на заместник-министърът на икономиката Стамен Янев на мястото отредено за обособяване на такава зона при с. Дамяница. Той е в община Сандански по покана на Стоян Стоев, общински съветник и кандидат за народен представител от коалиция ГЕРБ – СДС и бе придружаван от евродепутата Андрей Новаков.

„За потенциала на проекта е достатъчно е да се посочи, че Индустриална зона Сандански ще се намира на 500 километра от девет европейски столици и най-големият град в Европа – Истанбул и на два часа път от икономическите центрове на България, Гърция и Македония“, подчерта зам.-министър Стамен Янев. По думите му едно от най-важните неща е, че тя ще бъде ситуирана на по-малко от 2 часа път и от пристанище Солун. „Всички тези дадености я правят много атрактивна за инвестиции – както за инвеститори от държави извън Европейския съюз, които искат да стъпят на единния пазар, така и за компании търсещи релокация или разширяване на производството си“, посочи още икономическият заместник-министър.

„Днешното посещение е силен знак, че всичко, което говорим може да се случи в следващите 4 години, ако има стабилност и воля за реализиране на такива проекти“, подчерта Стоян Стоев. По думите му след огледа е потвърдено, че локацията е много добра – има възможност за газифициране; железопътната връзка е съвсем близо, няма да има и проблем с водата за промишлени нужди. „Всички предпоставки Сандански да има индустриална зона са налице. Важно е да поемем един задължителен ангажимент – да не допуснем тежко производство в нея. Тази зона трябва да даде добавена стойност на развитите ни сектори – туризъм, земеделие и животновъдство, а не да развива дейност, която може да им навреди“, каза още Стоян Стоев. Той се ангажира съвместно с Министерството на икономиката да се търсят възможности за привличаме на именно такива инвеститори.

По-късно през деня зам.-министър Стамен Янев заедно с кандидата за народен представител Стоян Стоев и евродепутата Андрей Новаков посетиха предприятие за производство на дограма и стъклопакети в община Сандански. В него са разкрити над 100 работни места, а благодарение на внедрените иновации 70% от производството е напълно автоматизирано. Предприятието работи 100% за износ за водещи компании от Европейския съюз, Швейцария и Близкия изток. Създали са и собствен бранд, който позиционират на международния пазар. Поради високото качество, дори в условия на пандемия, поръчките не са намалели и работят на пълен капацитет. Зам.-министър Стамен Янев се ангажира Министерството на икономиката да съдейства за сертифицирането им като инвеститор с добавена стойност, с което ще може да се получи финансиране за довеждаща инфраструктура и облекчения от осигурителни вноски на новоназначени работници. С това ще се насърчи разширение на производствената база и разкриване на още работни места в община Сандански.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене