Eдинадесетокласникът Иван Попов влезе в историята на Гоце Делчев и на неговото училище ПМГ „Яне Сандански“ с поредното си постижение

Възпитаникът на елитното училище стана първият ученик в историята му и на своя град, стигнал до класиране на Националната олимпиада по физика

Така за него се очертава предизвикателството да се бори на две държавни състезателния от най-висок ранг, след като преди това за трети пореден път достигна до финалния кръг на Националната олимпиада по астрономия. За него това е възможност да атакува и мястото в представителния тим на България и при физиците, а възможностите му според специалистите, шансът му е напълно реален с оглед на блестящото му представяне на ниво общински и областен кръг.

В досегашните етапи на надпреварата той и неговите конкуренти бяха подложени на проверка на знанията и уменията е писмено решаване на задачи. Броят на задачите е:

  • общински кръг – 3 за всички възрастови групи;
  • областен кръг – 3 за всички възрастови групи;

Всяка задача от общинския и областния кръг се оценява от 0 до 10 точки, като максималният брой точки е 30.

На национален кръг Иван Попов ще се бори с конкурентите си при намирането на правилно решение на 4 задачи, които се оценяват от 0 до 15 точки, като максималният брой точки е 60. Учениците от неговата възрастова група – Х -ХІІ клас, класирани на първите 20 места, участват във втори етап. Във втория етап учениците решават три теоретични задачи в продължение на 2 астрономически часа (от програмата на МОФ) и една експериментална задача в продължение на 3 астрономически часа. Максималният брой точки във втория етап е 40 – 20 точки за теоретичните задачи и 20 точки за експерименталната задача, за които той съвместява упражненията с ръководителя си г-жа Карамфилка Патинова, подготвящ го и за Националната олимпиада по астрономия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене