Иво Христов: Дигитализираният свят създава възможности, но и рискове за правата на гражданите

„Извънредната ситуация с COVID-19 да не се използва като основание за намаляване на контрола на гражданите върху личните здравни данни“, призова евродепутатът

„Приветствам призива за изграждането на прозрачна икономика, която обаче зачита правото на неприкосновеност на личния живот и не залага допълнителни предпоставки за усилване на социалните неравенства“. Това заяви Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, по време на обсъждането на Европейската стратегия за данните. Дебатът по предложения от Европейската комисия документ се проведе в рамките на пленарното заседание на Европейския парламент в Брюксел.

Европейската стратегия за данните бе представена от Европейската комисия през февруари 2020 г. В документа се предвижда изграждането на истинско европейско пространство на данни, единен пазар, с цел да бъде отключен потенциалът на неизползваните данни. За да постигне това, Комисията предложи създаването на подходящата регулаторна рамка за управлението на данни, за достъп до тях и за повторното им използване – както между отделните предприятия, така и между предприятията и правителството, и между отделните администрации.

„Ускореното и повсеместно навлизане на технологии, базирани на изкуствен интелект, редом със създаването на европейски пространства на данни, ще промени драстично самите понятия за труд, работно място и работно време“, каза още Христов.

Затова, по думите му, е необходимо изграждането на европейска нормативна рамка, която да гарантира правата на работниците. 

„Kризата с COVID-19 е показателна за нуждата от изграждане на общоевропейско пространство на здравни данни. Същевременно съм убеден, че не бива да допускаме извънредната ситуация да се използва като основание за намаляване на контрола на гражданите върху личните здравни данни“, категоричен бе Иво Христов.

Според евродепутата в дигитализирания свят изобилието от данни нараства, с него нарастват и възможностите ни.

Но информационните масиви крият рискове за демокрацията и правата на индивида, които трябва да отчитаме, преди да се опияняваме от възможностите, защото тъкмо демокрацията и свободата са онова, което ни обединява, каза още той.

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП:

https://www.socialistsanddemocrats.eu/

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене