Росен Георгиев: В следващия парламент ПП НФСБ ще продължи последователната си политика на противопоставяне на лобистките законопроекти

В следващия парламент ПП НФСБ ще продължи последователната си политика на противопоставяне на лобистките законопроекти
Защо България не може да излезе от блатото на рушветите и корупционните практики и защо причината е в лобистките закони?
В последните години сме свидетели на силния натиск, който се оказва в сферата на туризма от страна на отделни туристически агенции и туроператорски фирми. Според наложените от тях изисквания, записани в сега действащия Закон за туризма, всеки екскурзовод или планински водач трябва да положи изпит, за да придобие правоспособност и да бъде вписан в Националния туристически регистър на Министерството на туризма.
Резултатът е 1410 души регистрирани екскурзоводи и планински водачи. Заедно с техните колеги – екскурзоводите от музеите и галериите в страната, броят им не надхвърля 2000 души. Както се казва „във вода газим, жадни ходим“, административно е ограничен шансът на повече хора да упражняват тази професия, пропускат се възможности България да печели повече от природното и културно-историческо богатство, което притежава.
Ние от НФСБ не отричаме необходимостта от високи изисквания към професията на екскурзовода и знаем, че нейният принос е съществен в качеството на цялостния туристически продукт. Но смятаме, че са нужни категоризиране и по-облекчен режим за вписване в Националния туристически регистър. Така, заедно с националните екскурзоводи от най-висока категория, ще се даде правото на местни водачи и гидове, при по-облекчени условия на вписване, да развиват самостоятелна дейност, без да попадат под ударите на туристическия Инспекторат и на закона.
Всъщност, създаването на поредния Инспекторат е поредното „кранче“ в държавата, част от добре смазания път на лобистите, рушветите и корупционните практики. Целта на редица политически играчи е да са „държателите на кранчето“, а не държавността, утвърждаване на България на световната туристическа карта и благоденствието на хората.
Да бъде преграда пред приемането на лобистки закони в българския парламент, както и пред прилагането на лобистки практики в обществените дела, е една от основните каузи на НФСБ. Доказахме го на дело с конкретни законодателни инициативи в досегашното Народно събрание. С твърдост и отговорно отношение пресякохме възможности за лобиране в редица обществени сфери. Знаем, че това е верният път, но сме наясно, че трябва още много работа, за да може България да излезе от блатото на рушветите и корупционните практики.
#ГласувайтеМиЗадачи с номер 2️⃣4️⃣ от интегралната бюлетина и
преференция 1️⃣0️⃣4️⃣ .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене