Какво показват резултатите от новите тестове на ваксината на „АстраЗенека“ /ВИДЕО/

езултати от нови тестове в САЩ, Чили и Перу сочат, че ваксината срещу COVID-19 на „АстраЗенека“ и Оксфордския университет е на 79 процента ефективна при предотвратяване на симптоматичното боледуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Освен това ваксината е на сто процента ефективна при предотвратяването на тежките форми на боледуване и хоспитализациите, съобщиха компанията „АстраЗенека“ и Оксфордският университет, след като публикуваха резултатите от новите тестове на ваксината, в които са взели участие над 32 хиляди доброволци от всички възрастови групи.

Резултатите от новите тестове ще допринесат за засилване на доверието във ваксината на „АстраЗенека“, след като много европейски страни преустановиха поставянето на дози от нея заради сигнали за образуването на тромби. Голям брой от тези страни възобновиха употребата на ваксината, след като Европейската агенция по лекарствата и Световната здравна организация заявиха, че ползите от използването ѝ са по-големи от рисковете.

От направените нови тестове на ваксината на „АстраЗенека“ в САЩ, Чили и Перу става ясно, че тя не създава повишен риск от образуване на тромби. Компанията „АстраЗенека“ подчерта, че тестовете в САЩ са били извършени от независима експертна комисия. Оксфордският университет изрази задоволството си от резултатите от новите тестове и изтъкна, че ваксината е сигурна и ефективна.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене