В Елешница правят екоселище със 140 къщички и водни атракции на 100 дка

Ясни са вече параметрите за най-мащабната досега инвестиция, която ще се реализира в разложкото село Елешница и за която стана ясно още миналото лято.

В община Разлог вече официално е входирано инвестиционно предложение и то е от “Варвара термал вилидж” АДСИЦ (акционерно дружество със специална инвестиционна цел), което се представлява от един от най-големите бизнесмени в България Кирил Асенов, собственик и мениджър на компанията „Арексим Инженеринг”, която е водещ производител на технически пластмасови изделия и инструментална екипировка. Дружеството е регистрирано преди по-малко от година, а седалището му и адресът на управление са в София.

Инвестиционното предложение е за изграждане на екоселище в местността Св. Варвара, землището на село Елешница, и предвижда изграждане на 140 къщи, тип „пасивна къща“. Това означава, че те ще бъдат едновременно щадящи природата, енергийно ефективни, комфортни и икономични. Къщите ще задоволяват преобладаващата част от нуждите си от топлинна енергия от пасивни източници (слънчева енергия и други) посредством монтиране на соларни панели.

Фирмата вече е изкупила над 100 дка земя в района, но тъй като тя е в близост до имоти покрай реката, попадащи в „Натура 2000”, се предвижда изграждането и на паркова зона с водни атракциони, които ще се ползват както от посетителите на селището, така и от жителите и посетителите на региона. За реализирането на тази идея интересът на фирмата е свързан и с ползване на минералната вода от находището в Елешница. Именно тя е проявила интерес и за концесиониране на намиращите се в непосредствена близост обществени баня и пералня, за които „Струма” вчера писа.

За да бъде реализирано инвестиционното намерение обаче, е необходимо промяна на приетия през 2017 година ОУП на община Разлог, за да може да се разшири зоната, предвидена за курорт и рекреация. В нея ще бъдат включени голяма част от закупените от фирмата имоти, които към момента попадат извън действащия ОУП.

В тази връзка на предстоящата сесия идната седмица ОбС – Разлог ще трябва да реши дали да одобри заданието за изменение на ОУП, за да може да бъде изготвен проект за изменение и да се стартират съответните съгласувателни процедури.

За проявения инвеститорски интерес стана ясно още през май месец миналата година, но тогава инвестиционните намерения бяха само на етап разговори и не бяха напълно ясни. Това, което се знаеше, бе, че идеята на инвеститора е за къмпинг за каравани или малки екосъобразни бунгала, които да са на големи разстояния едно от друго и които да осигуряват на посетителите нужното спокойствие. Още тогава бяха изкупени десетки декари земя на цени около 10 лева на кв.м, в т.ч. и терените на бившите оранжерии, които са около 30 дка и бяха частна собственост. Цената на земята, която е в пъти по-ниска от Баня или Разлог, е може би сред основните фактори, които са грабнали вниманието на бъдещите инвеститори. Това им позволява да изкупят повече декари, за да има достатъчно пространство между отделните къщи и да се осигури необходимото спокойствие и тишина за посетителите.

Фирмата, която е депозирала инвестиционното си намерение, е регистрирана през юни месец миналата година вероятно именно заради намеренията й за бъдещата инвестиция.

ЯНА ЙОРДАНОВА/в.Струма

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене