Законодателни промени за утвърждаване на български храни на пазара, предлагат ПП „Републиканци за България“

Законодателни промени за утвърждаване на български храни на пазара, децентрализиране и въвеждане на електронни административни услуги за земеделците, приоритетно подпомагане на малките семейни стопанства и производители, механизъм за защита на земеделието, свободен достъп на селскостопанските производители до обучение с цел навлизане на иновации, стимулиране на късата верига на доставки. Това са акцентите, които ПП „Републиканци за България“ – Видин  представиха като част от програмата на партията в сектор „Земеделие“.

 „В земеделието има много проблеми – обезлюдяването на селата, високата възраст на заетите, високият дял пустеещи земи, липсата на достатъчно инвестиции, раздробеността на земята и невъзможността за прилагане на модерни технологии, ниските изкупни цени и наличието на многото посредници между производители и потребители. Знаем и, че не сме конкурентни на европейския пазар. За това предвиждаме законодателни промени за утвърждаване на български храни на пазара. Смятаме, че така ще се защити българското производство, ще се развие сектора и ще се подобри здравето на населението. Ще работим за сдружаване на земеделците в регионални групи и организации на производители, което ще ги направи конкурентни на европейския пазар. Защото има запитвания за наша продукция, но е необходимо количествата да са достатъчно големи, за да могат да бъдат транспортирани. Това може да бъде поето от местно сдружение, което да организира събирането и съхранението на продукцията до извозването й“, коментира кандидатът за народен представител от ПП „Републиканци за България“ – Видин  Лозан Лозанов. Лозанов, който е четвърти в листата на партията за 5 МИР, е земеделски производител, кмет на община Димово от 2011 г. до 2019 г. и общински съветник в настоящия мандат.

От ПП „Републиканци за България“ предвиждат децентрализиране и въвеждане на електронни административни услуги за земеделците. „Към днешна дата селскостопанските производители отделят един месец в годината за попълване на документи, заявления, регистрации и други административни услуги в различни областни и държавни структури. Вследствие на усложнения административен процес, достъпът до средствата за подпомагане е бавен и труден. Чрез децентрализация и електронни административни услуги, подаването на документи и проекти ще се извършва електронно и достъпът до субсидии и до средствата за подпомагане ще бъде улеснен“, посочиха кандидатите за народни представители.

Републиканци за България ще работят за приоритетно подпомагане на малките семейни стопанства и земеделските производители. „Смятаме, че по този начин ще стимулираме частната инициатива и ще предложим екологично чисти продукти на населението. Специално внимание обръщаме и на обучението в земеделието. Ще разработим механизми за свободен достъп на селскостопанските  производители до обучение, с цел навлизане на иновации и обучение във фермерство. Смятаме, че е необходимо да се отпуснат централно средства за научно-развойна дейност. Предвиждаме и механизъм за защита на земеделието. В него ще има мерки за справяне с кризи, пазарни смущения и бедствия, като чрез него ще се гарантира бързо и справедливо обезщетение на производителите“, каза Лозан Лозанов.

Кандидатите за народни представители от ПП „Републиканци за България“ обясниха, че към настоящия момент се изразходват 15 калории енергия, за да се сервира 1 калория храна на масата. 4 от тези калории се дължат на транспортирането. „Късата верига на доставка спестява до 25% от вредните емисии генерирани от транспорта. Тя осигурява по-висока изкупна цена на производителя, стимулира местното производство и намалява броя на посредниците по веригата производител-магазин“, подчертаха те.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене