Проф. Светлана Шаренкова: На добър час, Ваше Превъзходителство посланик Митрофанова!

Вчера новоназначената посланичка на Русия у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова връчи акредитивните си писма на държавния глава Румен Радев. С това започва мандатът й на представител на великата Руска страна у нас. Държава и народ  – приятелски, братски, славянски и православни! Страна, с която ни свързва многовековна обща история и специални отношения! Вяр­ваме, че от пър­вите часове на новото си поп­рище тя е усетила нашата бъл­гар­с­ка любов към Русия! Ние също съп­реживяхме с въл­нение нейното обръщение към бъл­гар­с­кия народ, с което ни поз­д­рави на 3 март на бъл­гар­ски език, а след това положи цветя на емб­лематични памет­ници, свър­зани с Руско-турската война, общата ни история и Освобож­дението на Бъл­гария от осман­ска власт!  Посланик Митрофанова посети и православните светини на българската столица и се докосна до тези емблематични духовни средища. Убедени сме, че това е началото на една активна и успешна мисия!

Със своята иск­реност и женска чувственост посланик Митрофанова докос­на всяко  бъл­гар­ско сърце!

Посланик Митрофанова е добър приятел на България – тя бе почетен  гост на VІ всемирен кон­г­рес на рус­ката преса в София през 2004 г. в качес­т­вото си на заместник-министър на вън­ш­ните работи на Рус­ката федерация! Дългогодишна колежка е на българката Ирина Бокова в ръководството на ЮНЕСКО.

Елеонора Вален­тиновна днес вече е част от Бъл­гария – като пред­с­тавител на велика политическа и духовна сила в новия многополюсен свят — Рус­ката федерация. Изп­равена е пред трудна, но благородна мисия — да въз­с­танови българо-руските отношения в полза на двата народа и да опровер­гава русофобските клишета, които нямат почва сред българския народ.

По пътя си на дипломат тя следва неотклонно заветите на „бъл­гар­с­кия граф” Игнатиев и на големия приятел на Бъл­гария акад. Евгений Примаков!

Желаем й крепко здраве, успехи и упорита работа в полза брат­с­ките, правос­лавни бъл­гар­ски и руски народи!

На добър час, скъпа Елеонора Валентиновна!

Проф. Светлана Шаренкова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене