Цената на олиото подгони 4 лв. за литър в Благоевград

Цената на олиото стремително тръгна нагоре и е на път да стане 4 лв. за литър.

Към момента най-скъпо е олиото „Калиакра“, което в „Кауфланд“ вчера се продаваше за 3,70 лв. литъра, но само в двулитрови туби на цена 7,40 лв., установи репортерска проверка. На 3,19 лв. беше литър олио „Клас“, а най-евтиното беше за 2,69 лв. от марката „Вита дел оро“, като цената бе посочена като промоционална. Олио „Калиакра“ се предлага за 3,50 лв. литъра и в малките хранителни магазини в Благоевград. Олио под 3 лв. трудно се намира, освен ако не е някоя залежала партида, и то на непопулярна марка.

Средната цена на едро на олиото през последната седмица е била 2,63 лв., става ясно от бюлетина на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. В Благоевград цената на едро е варирала от 2,70 до 2,80 лв., като в столицата е достигнала до 3 лв.

Завишаване има и на други основни хранителни продукти на едро, като засега относително устойчива е цената на яйцата, която на едро в Благоевград е между 20 и 21 стотинки. В „Кауфланд“ най-евтините се продаваха за 24 стотинки, имаше и по 35 ст., а на пазара домашните яйца се предлагаха по 30-40 ст.

Нагоре са скочили и цените на едро на сиренето в Благоевград, което се продава между 6,70-7 лв. килото, а в хранителните магазини е поне с 1 лв. отгоре.

Прогресивно нагоре растат и цените на едро на фасула – 4-4,30 лв., на ориза – 2,30 лв., каймата – 6 лв., замразено пиле по 4 лв. за кг, а кашкавал „Витоша“ за 10,20 лв. килото, като в хранителните магазини цените са още по-високи.

„Никой не казва каква е причината за това пълзящо увеличение на цените на хранителните продукти по време на пандемия. В Благоевград не стига, че сме с най-ниските доходи, но и с най-високите цени. Ситуацията е нетърпима, но българите са свикнали да търпят и да ги стрижат като овце”, заяви собственик на малък хранителен магазин, който едва свързва двата края, но търпи, докато мине пандемията, за да затвори, и стяга куфарите за чужбина.

И в големите, и в малките магазини цената на олиото гони 4 лв. за литър.в.Струма/Бетина Апостолова

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене